La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha promès "fer respectar" la institució "davant les ingerències exteriors" i "culminar" el procés "d'alliberament nacional". Ho ha fet en la seva primera intervenció com a màxima autoritat de la cambra catalana després de ser escollida amb els vots d'ERC i JxCat en la sessió constitutiva que s'ha celebrat aquest divendres al matí.

Borràs ha volgut agafar de referència la presidència de Carme Forcadell i ha assegurat que el seu objectiu és "continuar la seva feina allà on la va deixar". La presidenta ha denunciat que la republicana compleixi pena de presó per haver permès debats i ho ha titllat d'"anomalia". "No ens cansarem de denunciar-ho", ha dit en presència de la mateixa Forcadell, que ha pogut assistir a la sessió perquè, igual que l'exconsellera Dolors Bassa, manté per ara el tercer grau.

 

La nova presidenta de la Cambra ha deixat clar, doncs, que a la institució que ja presideix "s'hi ha de poder parlar de tot" i ha advertit que "sense separació de poders no hi ha democràcia", en referència a les ingerències dels tribunals espanyols en l'activitat parlamentària. L'última, precisament, ha estat una querella de la Fiscalia contra el darrer president, Roger Torrent, i la resta de membres independentistes de la Mesa. "Faré que aquesta Cambra sigui respectada davant de tota ingerència exterior. Protegiré el Parlament de la guerra bruta de l'Estat contra Catalunya", ha aclarit sense vacil·lacions Borràs.

A més de Forcadell, Borràs ha volgut citar l'existència de presos polítics, exiliats i represaliats i ha dedicat una salutació especial a l'exconsellera Meritxell Serret, que ahir mateix va tornar a l'Estat després d'haver estat exiliada a Brussel·les des de l'aplicació de l'article 155. Serret va comparèixer davant del Tribunal Suprem i va quedar en llibertat.

Auditori Parlament / Sergi Alcàzar

La sessió s'ha celebrat a l'Auditori per complir amb la distància de seguretat / Foto: Sergi Alcàzar

Finalment, en clau sobiranista, Borràs s'ha conjurat a "complir el mandat del 14-F", en una clara advertència als poders espanyols que posarà en valor la majoria de 74 escons assolida per les tres formacions independentistes. La darrera legislatura, el mandat de les urnes, el del 21-D, es va veure greument alterat per les ingerències judicials, que van fer que fins a tres candidats de JxCat fossin vetats per ocupar la presidència del Govern.

Passat, present i futur

En la seva intervenció, la presidenta de la cambra també ha volgut centrar-se en el present instant els diputats a fer un minut de silenci en record de les víctimes de la Covid-19 i ha apuntat que el fet que la sessió constitutiva s'hagi fet a l'Auditori i no a la sala de plens és una mostra més de l'excepcionalitat de la situació sanitària.

Abans, Borràs ha recordat d'on ve el Parlament fent esment de la cambra republicana, que va representar la sobirania del poble català des del 1932 fins al 1939, i també de les Corts catalanes, abolides per "l'autoritarisme borbònic". Amb un ull posat al futur, Borràs ha promès treballar perquè el Parlament "sigui capdavanter" i "tan útil digitalment com sigui possible". En aquest sentit, Borràs ha celebrat que per primer cop la presidència i les dues vicepresidències siguin ocupades per dones. La vicepresidenta primera és Anna Caula (ERC) i la segona Eva Granados (PSC).

Durant el seu discurs, els sis diputats del grup de Ciutadans han abandonat la sessió per mostrar el seu rebuig al contingut. Abans, el seu líder, Carlos Carrizosa, ha buscat protagonisme interrompent fins a dues vegades el discurs del president de la Mesa d'Edat, Ernest Maragall.