La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha passat per alt el requeriment de la Junta Electoral Central (JEC) que retira l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà i li manté el suport. Aquesta ha estat la primera reacció de Borràs a la decisió de la JEC. "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Pau Juvillà, saps que em tens al teu costat", ha afegit. La presidenta del Parlament ha adjuntat la carta que ha enviat la JEC al legislatiu.
Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització.@pjuvilla, saps que em tens al teu costat. pic.twitter.com/ZJeSKSUvyG
— Presidenta Laura Borràs 🎗️ (@mhp_LauraBorras) January 20, 2022
Borràs ha coincidit en el seu posicionament amb el de la CUP, que no ha reconegut l'autoritat de la JEC per resoldre aquesta qüestió. Quan es va dictar sentència, la CUP i el Parlament van activar diversos mecanismes per blindar l'escó de Juvillà, mitjançant la Comissió de l'Estatut del Diputat i també en el ple del 17 de desembre, quan es va aprovar per àmplia majoria mantenir el seu escó. És en aquesta línia que la CUP ha anunciat que no acceptava la decisió de la JEC perquè entén que la resolució que preval és l'aprovada a la cambra catalana, i en aquest sentit ha fet una crida a defensar la sobirania del Parlament. La JEC ha traslladat la resolució tant al diputat Pau Juvillà com al Parlament de Catalunya i les formacions que van presentar la denúncia. El cas és molt similar al que va deixar sense escó el president de la Generalitat Quim Torra, també condemnat per desobeir la JEC. De fet, en la seva fonamentació, la junta electoral el cita com a precedent.
Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic per desobediència, precisament a la JEC, perquè no va retirar els llaços grocs de la finestra del despatx que el grup anticapitalista tenia a la Paeria de Lleida, en període electoral el 2019. Juvillà va defensar que exercia el seu dret a la llibertat d’expressió. En la resolució, el tribunal —format pels magistrats Jesús M. Barrientos, Jordi Seguí i Carlos Ramos, el ponent— sostenia que Juvillà “es va negar de forma reiterada i contumaç” a donar compliment als acords i requeriments fixats durant el període electoral per la Junta Electoral de Zona (JEZ), i després de la Junta Electoral Provincial (JEP). “És, indicava el tribunal, en tots dos casos un mandat clar i precís, que no va merèixer cap aclariment, i els raonaments donats van ser desestimats i van ser entesos”.