Hores d'ara no hi ha cap garantia d'èxit, però malgrat els dubtes Pere Aragonès haurà d'afrontar divendres el seu primer debat d'investidura. La presidenta del Parlament l'ha assenyalat a ell com a candidat, després d'haver recollit l'opinió de tots els grups parlamentaris, descartant així l'alternativa de proposar Salvador Illa. "El candidat amb més possibilitats de sortir investit és Pere Aragonès", ha anunciat.
La negociació entre es dos principals actors de l'independentisme entra en el temps de descompte i, si arriba, es dóna per descomptat que l'acord tornarà a ser al límit del termini. Fins divendres, els equips designats pels dos partits tenen temps d'acabar d'encaixar les peces per fer viable la investidura. Junts per Catalunya avisa que "previsiblement" no serà possible tan aviat, mentre que ERC pregona que encara hi ha marge per salvar la investidura en primera volta.
A quarts de vuit del vespre de divendres hi haurà la primera votació del ple. Perquè Aragonès esdevingui president necessitarà com a mínim 68 vots a favor. Ara mateix en té assegurats només 33, els d'ERC, tot i que aspira als 74 que sumen els tres partits independentistes. L'escenari està obert tant per la banda de Junts com per la de la CUP.
Agitada assemblea cupaire
El posicionament dels 9 escons anticapitalistes se sabrà dijous a la tarda. Aquest vespre se celebra l'assemblea que haurà de decidir el sentit del vot. El debat serà complex, tant com la lectura dels resultats. La direcció del partit ha proposat una pregunta en arbre que deixa oberta la possibilitat que tot i rebutjar l'acord amb ERC, es pugui facilitar la investidura a través d'una abstenció o d'un vot a favor. Ara bé, tampoc no es descarta oposar-se a la investidura d'Aragonès.
Segons fonts cupaires, "no hi ha res clar ni garantit" i ja preveuen que hauran d'estar discutint fins ben entrada la matinada.
Interlocució amb Puigdemont
En el cas de Junts per Catalunya, la cosa està encara més verda. A diferència del que ha passat amb la CUP, ERC no ha aconseguit tancar cap document de mínims amb els junters, que compten amb 32 diputats imprescindibles per a ERC.
Des de l'equip negociador republicà confirmen que al marge del contacte entre les respectives delegacions, hi ha interlocució directa amb Puigdemont, tot i que descarten viatjar a Waterloo en les properes hores. El rol que l'expresident haurà de jugar en la propera legislatura, com a líder del Consell per la República, és un dels punts en discussió.
El paper del rei i el BOE
Si en la primera votació no aconsegueix majoria absoluta, el candidat haurà d'afrontar una segona volta, que encara s'ha de decidir si serà diumenge o dimarts. En aquesta votació només necessitarà més vots a favor que en contra. En cas que fracassés, s'obriria el període de dos mesos, després del qual, si no s'ha aconseguit una investidura reeixida, s'hauran de repetir eleccions.
Si Aragonès aconsegueix ser investit, Borràs ho haurà de comunicar al rei perquè pugui procedir-se a la corresponent publicació al BOE. En els cinc dies posteriors, el nou president haurà de prendre possessió.
A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs i el candidat a la investidura, Pere Aragonès. / ACN