Laura Borràs no ha anat a fer una “visita de cortesia” al Palau de la Zarzuela. Així ho ha assegurat la portaveu de JxCat després de reunir-se amb Felip VI aquest dijous, on hi ha assistit amb complements grocs per recordar-li l’existència de presos polítics. “L’he mirat als ulls per dir-li el que no havia escoltat de llavis d’una dona catalana”, ha explicat la dirigent de Junts per Catalunya, que li ha fet entrega d’una carta de Jordi Sànchez i de l’informe del grup de treball de l’ONU que demana el seu alliberament.

La trobada, que ha estat “educada” en termes de la mateixa dirigent de JxCat, ha durat al voltant d’una hora, malgrat el contrast de posicions. Quan Borràs li ha entregat l’informe de l’ONU, Felip VI li ha fet saber que ja el coneixia i l’han comentat “superficialment”. Sobre la carta de Jordi Sànchez, no li ha aclarit si la respondria. En tot cas, la portaveu de Junts per Catalunya ha aclarit que és una missiva “personal i privada”, i que en principi no tenen previst fer-la pública.

“Jo he anat a parlar amb el rei del a por ellos, i ho he fet por ellos, pels presos polítics”, ha detallat la cap de files de JxCat a Madrid, després de tornar a denunciar el veto del Suprem a Sànchez. Justament la qüestió dels presos polítics ha estat una de les centrals de la trobada a la Zarzuela, i Borràs li ha traslladat el seu “dolor” i el de les seves famílies. “No ha entrat a discutir-me la consideració de presos polítics, però és evident que ell no la comparteix”, ha aclarit.

“Durant la conversa li he exposat que el visitava com a votant de l’1-O, algú que ha entrat en política després de l’1-O”, ha assenyalat Laura Borràs, que ha denunciat davant del monarca la repressió d’aquell dia així com el seu discurs del 3 d’octubre. En aquest moment, segons la dirigent de Junts per Catalunya, li ha dit que “els catalans no tenim Rei”, però que hi ha anat després del seu paper poc “discret” en el procés. L’ha instat a optar per un paper d’àrbitre i moderador del conflicte, i no per ser el que “despenja telèfons i fa discursos com el de 3-O”.

En aquest sentit, la portaveu de JxCat l’ha advertit que “no pot castigar-se una realitat castigant-la” amb la presó, l’exili o l’article 155, sinó que ha d’intentar comprendre-la i enfrontar “políticament” un conflicte “de naturalesa política”.

Justament a aquest diàleg s’ha aferrat en referència a la investidura. Només donaran suport “a algú que estigui disposat a solucionar políticament un conflicte de naturalesa política”. Malgrat tot, ha lamentat que Pedro Sánchez no s’ha posat en contacte amb ells. “És un gest de mínima consideració”, ha indicat.

Finalment, li ha traslladat un missatge de Carles Puigdemont des de Waterloo: “Dir-li que el preferia com a Príncep de Girona que com a rei”.