La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha rebut avui en audiència el delegat del Front Polisario a Catalunya, Abidin Bucharaya. Amb aquesta audiència la presidenta Borràs ha volgut reiterar "la fidelitat de Catalunya als drets humans i als principis democràtics", i ha apel·lat a la "llarguíssima tradició de suport polític i solidaritat de Catalunya amb el poble sahrauí". Ha posat com a exemples "els mateixos camps sahrauís” i “les famílies catalanes voluntàries acollint infants durant anys". Borràs ha rebut el representat sahrauí coincidint amb la decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, d'abandonar la defensa d'aquest poble enterrant la possibilitat que accedeixi a la independència amb un referèndum previst per l'ONU, i de decantar-se per les posicions marroquines.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, reunida amb els representants del Front Polisario | Parlament

El canvi de postura d'Espanya sobre la situació del Sàhara Occidental, que era una colònia espanyola, ja està tenint conseqüències. Després que Pedro Sánchez donés suport al projecte d'autonomia del Marroc sobre el territori sahrauí i enterrés la independència, l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, ha tornat a Madrid. Benyaich ha tornat ara gairebé un any després que abandonés el país a mitjans del maig de 2021. El govern marroquí va cridar a consultes l'any passat la seva ambaixadora a Madrid, després de la crisi diplomàtica oberta per l'acollida a Espanya precisament del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, que va ser tractat en un hospital de Logronyo. 

Ara, però, és Algèria qui ha cridat a consultes el seu ambaixador a Madrid, Said Musi, arran del canvi de bàndol de l'Estat espanyol en el conflicte del Sàhara Occidental. Algèria ha donat suport tradicionalment al Polisario i es dona el cas que és el principal subministrador de gas a Espanya. Després del canvi de postura de Sánchez sobre la seva posició en relació amb el Sàhara Occidental, l'Executiu algerià s'ha mostrat irritat. I el país ha decidit cridar a consultes el seu ambaixador a Madrid, Said Musi. Fonts governamentals algerianes han assegurat que no estava advertit d'aquest canvi de postura. El Govern d'Espanya va assegurar en canvi aquest dissabte que havia informat "prèviament" Algèria sobre la posició en relació amb el Sàhara Occidental. Tanmateix, des d'Algèria s'han afanyat a desmentir-ho. Fonts diplomàtiques algerianes consultades pel diari Tout sur L'Algérie (TSA) neguen categòricament aquesta afirmació i asseguren que "es tracta evidentment d'una mentida envoltada d'una ambigüitat intencionada per intentar calmar les legítimes preocupacions plantejades per la classe política espanyola".