La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, i la resta del seu govern la fi de la repressió a través d'una amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació després de "l'estirada d'orelles" del Consell d'Europa, que per àmplia majoria va demanar la llibertat dels presos polítics i la fi de la persecució dels exiliats.

"Perquè els indults siguin alguna cosa més que aquesta reparació d'una injustícia haurien d'anar acompanyats de voluntat política, i això es diu amnistia i autodeterminació", ha dit en una roda de premsa per fer balanç dels seus primers 100 dies al capdavant de la cambra catalana.

En aquest sentit, Borràs ha apuntat que els indults han de ser "un punt de partida" per a la resolució del conflicte, que ha de ser "plenament democràtica i que, per tant, només pot passar per l'amnistia i l'autodeterminació".

La presidenta del Parlament ha recordat que la "posada en escena" d'ahir de Sánchez al Liceu de Barcelona obeeix a la "pressió d'Europa" i ha instat l'Estat a decidir "en quina posició es vol ubicar respecte als estàndards europeus" després de "la vergonya" de la repressió iniciada fa més de tres anys. En aquest sentit, Borràs ha recordat que quan el govern espanyol va rebre les peticions d'indult ara fa nou mesos, els tractaven com un simple "tràmit".

Crida a persistir

Borràs també ha volgut reivindicar el seu lideratge independentista al Parlament, el qual ha assegurat que pot "contribuir a marcar un punt d'inflexió cap a la independència de Catalunya". "Si algú creia que m'apartava, tinc el plaer de recordar-vos que em sento més implicada que mai. La gent hi és, i la gent ha de saber que hi som", ha instat.

La presidenta ha volgut indicar que "tenim el Parlament més independentista de la història" i ha reconegut que ella mateixa també "és més independentista que abans de la pandèmia". "No serà senzill, però el poble persisteix en els anhels de llibertat malgrat que l'Estat persisteixi a voler judicialitzar la política", ha admès.

La tasca al Parlament

Borràs també ha volgut reivindicar la seva presidència als plens de l'hemicicle i ha aclarit que "al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot, però no s'hi pot dir de tot", en referència a les intervencions del grup de Vox, les quals ha acusat de ser xenòfobes, masclistes i racistes. "Miro de conduir els debats amb esperit tolerant a la discrepància però seré implacable amb aquests discursos", ha avisat.

En aquest sentit, ha subratllat les quatre peticions de reprovació i les dues querelles que s'han interposat contra ella i ha al·legat que no va accedir a la presidència "buscant comoditat personal". Finalment, ha anunciat que Ester Andreu i Miquel Palomares seran els encarregats d'ocupar la secretaria general de la Cambra en substitució de Xavier Muro.

 

Imatge principal: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, compareix per valorar els seus primers 100 dies / Foto: ACN