La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha tornat a demanar aquest dissabte dimissions pel CatalanGate, un tema que, segons ella, "només hauria de ser una trama de novel·la”. “En aquests moments hi ha gent que està demanant explicacions, jo crec que cal anar una mica més enllà”, ha dit en declaracions als periodistes el dia de Sant Jordi. Així doncs, Borràs ha afirmat que després de les explicacions “hi haurà d’haver conseqüències”, i d’aquestes “se’n diuen dimissions”. I ha cridat a vèncer el “drac que no permet viure en català amb normalitat”, en referència a la jornada de Sant Jordi i als atacs que pateix la llengua catalana.

Sobre el cas d'espionatge a independentistes catalans, Borràs ha assenyalat que Catalunya viu encara “sota l’impacte del ‘Catalangate’ que demostra quins són els estàndards democràtics de l’Estat”. “Confiàvem en què això només ens ho haguéssim de trobar-se en algunes de les novel·les que tantes persones compraran i llegiran”, ha lamentat.

 

Tal com ja va reclamar dies enrere, la presidenta del Parlament ha opinat que el paral·lelisme del nom amb el ‘Watergate’ també hauria de comportar un “paral·lelisme de conseqüències”, en referència a la dimissió del president del govern espanyol, perquè “no es poden normalitzar pràctiques execrables i que formin part de la normalitat dels estats”.

Paral·lelament, Borràs ha remarcat que els catalans lluiten aquest Sant Jordi “contra el drac de sempre que no permet viure amb normalitat en català i que no permet utilitzar el català arreu, a l’escola, al carrer, a casa, a la literatura i a la cultura”. “Confiem que podrem vèncer d’una vegada per totes aquest drac”, ha declarat.

Brussel·les no investigarà el CatalanGate 

La Comissió Europea ha tornat a recordar que no té "ni funció ni competència" per investigar el cas d'espionatge CatalanGate, ja que la competència real per indagar en aquesta mena de casos la tenen els estats membres. No obstant això, ha insistit en el fet que l'estat espanyol hauria d'examinar les denúncies dels líders independentistes catalans sobre l'espionatge amb el programari Pegasus.

"Salvaguardar la seguretat nacional segueix sent responsabilitat exclusiva de cada estat membre", ha afirmat un portaveu de la Unió Europea a Europa Press. El mateix dirigent comunitari ha indicat que Brussel·les espera que les autoritats nacionals "examinin a fons" les denúncies i restableixi la confiança dels ciutadans. "Qualsevol intent per part dels serveis de seguretat nacional d'accedir il·legalment a les dades dels ciutadans, inclosos els opositors polítics, si es confirma, és inacceptable", ha assegurat.

En canvi, a Espanya, els únics moviments que s'han produït arran del CatalanGate han estat protagonitzats pels independentistes catalans i bascos, i Unidas Podemos. Així, han exigit tant la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, com la creació d'una comissió d'investigació.