La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i també contra el secretari general de la conselleria de Governació, Francesc Esteve, pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació, pel procés iniciat per la Generalitat per comprar urnes per al referèndum sobre la independència.
La querella, que ha estat ordenada pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, també va adreçada "contra els qui durant la instrucció resultin igualment responsables".
En un comunicat, la Fiscalia General de l'Estat justifica la interposició de la querella, dirigida contra Borràs i contra el secretari del departament, perquè l'anunci de licitació per a la compra d'urnes "suposa una posada en marxa dels tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista" a Catalunya, contrari als "expressos mandats" del Tribunal Constitucional.
En l'escrit de la Fiscalia General de l'Estat, també es destaca que la compra d'urnes suposa "donar impuls al procés constituent preordenat a la Resolució 1/XI" del Parlament de Catalunya" que, segons els fiscals, és "d'impossible encaix en l'àmbit competencial del Parlament i del Govern de Catalunya, en l'ordenació territorial de l'Estat, i en els procediments establerts de reforma constitucional i estatutari" i, per tant, suposa "una pura via de fet".
"Menyspreu a la Constitució"
La querella contra la conselleria de Governació ve a raó de l'anunci que el Govern va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) anunciant la compra de 8.000 urnes per un valor de 200.000 euros. L'anunci anava signat per la conselleria de Governació, i concretament, pel seu secretari, Francesc Esteve. Per això, la querella que ara demana la Fiscalia va contra aquesta conselleria.
En la querella, a la que ha tingut accés El Nacional, es destaca que tant Borràs com Esteve eren "plenament conscients" que amb aquest anunci es posaven en marxa els tràmits pel referèndum, i qualifiquen això de "total menyspreu a la Constitució i als pronunciaments del TC". A més, recorda que les Comunitats Autònomes no tenen competència per "convocar consultes, inclòs no referendàries, que versin sobre qüestions que afectin l’ordre constitutiu i al fonament mateix de l’ordre constitucional”.
Segons la Fiscalia, malgrat que l’acord marc publicat al DOGC no parla de referèndum sobre la independència i subscriu la compra al “subministrament d’urnes a les eleccions al Parlament de Catalunya consultes populars i altres formes de participació ciutadana”, creu que l'acord busca “emmascarar formalment la preparació del referèndum”.
Penes de presó
Les actuacions de Borràs i Esteve, segons el fiscal, evidencien la seva "voluntat rebel a complir les resolucions del TC” i, per això, els atribueix un delicte de prevaricació continuada que va "clarament en contra l'ordenament jurídic, sense “competència legal” i mitjançant un “exercici desviat de funcions públiques” que ostenten.
La Fiscalia els acusa als tots dos també de malversació de fons públics, delicte que comporten penes de presó de quatre a vuit anys, per haver “posat en marxa un procediment que si arriba a terme generarà despesa pública” i que està “orientat a dur a terme actuacions delictives radicalment oposades a les resolucions del TC i, per consegüent, ontològicament alienes a la funció pública”.
Els tres delictes (prevaricació, desobediència i malversació), segons la Fiscalia, “han estat comesos per actuació conjunta i coordinada d’ambdós querellats” i per tant, malgrat que només Borràs gaudeix d’aforament davant la Sala Civil i Penal del TSJC “es fa imprescindible que la instrucció i, en el seu cas, posterior enjudiciament es faci a aquest mateix òrgan judicial”.
En la seva diligència, la Fiscalia Superior de Catalunya demana al TSJC que obri diligències per aquest cas i que citi en qualitat d'investigats, el que abans era imputats, la consellera Borràs i el secretari Esteve. També demana al TSJC que demani al departament de Governació una còpia de l’expedient de l’acord marc de la compra d'urnes. Ara, però, cal que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'admeti a tràmit.