L'Alt Representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Josep Borrell, ha defensat aquest dissabte una nova política migratòria europea basada en l'experiència comuna d'Espanya i Itàlia. Així ho ha plantejat l'exministre durant la seva intervenció, mitjançant un vídeo gravat, en el 18è Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia que se celebra a Barcelona.
En aquest sentit, Borrell ha recordat les diferències entre les dues ribes del Mediterrani, nord i sud. Segons l'exministre, Europa no ha aconseguit donar suport a l'altra riba, accentuant les diferencies com la renda per càpita o la demografia, assegurant que la UE no ha fet massa pel nord de l'Àfrica en els últims 25 anys. Alhora, també ha afegit que aquestes diferències provocaran, i provoquen, grans onades migratòries cap Europa que "haurem de fer front a escala social i econòmic", però ha afegit que si Europa vol mantenir l'estat del benestar i superar els problemes demogràfics, necessita migrants .
És per això que Borrell ha assenyalat que Espanya i Itàlia tenen interessos comuns al Mediterrani i per a afrontar aquests reptes parteixen d'una posició comuna i els dos països són pioners en la gestió de la immigració i moltes vegades en circumstàncies difícils. Així, ha explicat que tots dos han arribat a acords amb veïns del Mediterrani i per això ha recalcat que la seva experiència comuna hauria de servir de base a una política europea de migració.
El paper de Sánchez en els fons europeus
Borrell no s'ha pogut estar d'elogiar els governs dels dos països, assegurant que el paper d'Espanya i Itàlia van ser claus per a fer possibles els fons europeus enfront de les conseqüències econòmiques de la pandèmia de coronavirus.
Uns fons que ha reconegut que no van ser fàcils d'acordar per part dels líders europeus, ja que va fer falta trencar "tabús" com que no es podia acudir als mercats financers de manera mancomunada o donar subvencions que no cal retornar.
"Si això avui està començant a ser una realitat va ser gràcies a l'actitud combativa d'Espanya i Itàlia. Si els fons Next Generation han arribat a ser el que són avui -ha insistit- ha estat per la determinació del Giuseppe Conte i Pedro Sánchez en els debats del Consell Europeu". Els seus "arguments sòlids" ha insistit que són els que van portar a l'acord.
Per últim, Borrell ha volgut demanar a tots els països mediterranis comprometre's amb un nou procés de diàleg entre Israel i Palestina per evitar més períodes de violència, com el de fa unes setmanes, i aprofitant el canvi de govern Israel, on ha acabat una etapa de 15 anys de Benjamin Netanyahu al capdavant de l'Executiu.
Sassoli també es mulla amb la immigració
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, també s'ha mullat sobre la política migratòria europea, afirmant que és el moment d'"intervenir amb pragmatisme" en aquesta matèria. Concretament, el president de l'Eurocambra ha apostat per una "gran iniciativa europea" per "salvar" el Mediterrani, "s'ha acabat morir al Mediterrani, és el moment de reflexionar", ha sentenciat.
Sassoli ha advocat per corredors humanitaris que permetin "una distribució equilibrada" que tingui en compte "les necessitats dels mercats laborals dels estats membres". El president del Parlament Europeu ha indicat que per aconseguir el "somni" d'un "Mediterrani de pau" cal fer-ho "ajudant la democràcia" europea "perquè funcioni millor": "La posició europea ha tornat a ser central", ha indicat.