L'odi de Josep Borrell cap a Carles Puigdemont no té aturador. Avui, l'alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat ha aprofitat una roda de premsa sobre la guerra entre Ucraïna i Rússia per a disparar contra el president de la Generalitat. Davant dels periodistes ha elogiat la figura del mandatari ucrainès Volodímir Zelenski, i no ha evitat fer-ho amb una nefasta referència cap a Puigdemont. "Gràcies a Déu, Zelenski no és un d'aquells líders que fuig amagant-se en un cotxe", ha dit. "Ell es quedarà allà resistint, i l'hem d'oferir el nostre suport", ha continuat.
Més enllà, el que està clar és que Borrell ha aprofitat una situació tan crítica com l'actual per tal d'enviar un nou dard cap a Puigdemont. I és que el representant europeu ja ha estat dur en nombroses ocasions amb l'independentisme i els seus líders, fins i tot en moments poc afortunades com l'actual, cosa que ha generat malestar. Una de les persones que li ha respost ha estat el cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, que ha estat contundent: "La situació tràgica que viu Europa avui s’explica en bona part gràcies a ineptes com Borrell".
De fet, avui mateix la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha demanat "revisar" el paper de Borrell, un cop hagi passat la crisi actual per la invasió russa d'Ucraïna. "La prioritat és resoldre el conflicte i la crisis, i quan això passi s'haurà de revisar el seu paper com a alt representant de la política exterior de la UE perquè li queda molt gran, i la feina que fa no està en cap cas a l'altura", ha afirmat. A més, ha lamentat la "frivolitat i falta de lideratge" amb les seves declaracions i missatges a Twitter.
Tuit frívol esborrat
No és el primer gran error de Borell des de l'inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna. El polític lleidatà ja va publicar la setmana passada un fil de piulades explicant les sancions què la UE havia acordat contra els 351 diputats de la Duma que van votar a favor del reconeixement de Donetsk i Lugansk, i contra 27 persones i entitats que donen cobertura o financen l'ofensiva militar russa.
Borrell va anar-se'n de la mà en el seu entusiasme, advertint als oligarques amb les seves piulades que s'havien acabat les compres a Milà, les festes a Saint Tropez i els diamants d'Anvers i que aquest era només el primer pas. La sorpresa que va provocar l'escassa subtilesa diplomàtica de Borrell, més pròpia d'una venjança de to tavernari que no pas d'un alt comissionat en un moment d'extrema gravetat, el va obligar a eliminar la piulada. Fins i tot una piulada del ministeri d'exteriors rus lamentava que "per primer cop veiem un euroburòcrata celebrant el dany provocat per Brussel·les a les empreses dels Estats membres de la UE".
El dard de Puigdemont
Fa només unes setmanes, Carles Puigdemont va aconseguir collar Josep Borrell a Brussel·les. Així, va demanar a la Comissió Europea que esclareixi per què l'alt representant de la Unió Europea té a la seva oficina treballant un 44% d'espanyols. Aquesta pregunta va ser registrada per Puigdemont a propòsit de les paraules del ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, en què treia pit que la diplomàcia espanyola estigués representada per Borrell. Aquest fet ha despertat el malestar del president, que ho va considerar "inapropiat" i va instar la Comissió Europea a explicar si Borrell representa Espanya o Europa i per què té tants espanyols treballant per a ell, quan la resta de representants no tenen ni un 30% de treballadors del seu país treballant a les seves respectives oficines.