L'Alt Representant de Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat que existeixen "clars indicis" de la ingerència de Rússia en els processos electorals de tota Europa, entre els quals assenyala el procés independentista de Catalunya. En una entrevista aquest dilluns a Onda Cero, Borrell ha informat que una unitat del seu servei d'Exteriors i l'Eurocambra estan investigant la ingerència del Kremlin en els processos democràtics de tots els membres de la Unió Europea. El cap de la diplomàcia europea ha detallat que el Parlament Europeu estudia la ingerència de Rússia en els processos electorals i polítics europeus i "hi ha clars indicis d'ingerència, fins i tot a Espanya", ha asseverat. A més, ha advertit que Rússia ho fa per "portar l'aigua als molins que l'afavoreixen".
Els objectius militars de Putin
Només sis dies després de les inundacions per la destrucció de la presa de Nova Kakhovka, al sud d'Ucraïna, Borrell ha parlat sobre l'evolució de la invasió russa d'Ucraïna i ha indicat que no té coneixement de possibles contactes entre el Kremlin i Ucraïna per signar un acord de pau per posar fi a la guerra. Malgrat que, ha indicat que segons el que ha pogut saber, tots els líders que s'han trobat amb el president de Rússia, Vladímir Putin, han rebut la mateixa resposta: "Putin té objectius militars a complir, i fins que no els compleixi no acabarà la guerra".
Precisament sobre les intencions de Putin, Borrell ha advertit de la possibilitat que el mandatari rus estigui esperant que se celebrin les eleccions als Estats Units —previstes per al novembre de 2024—, ja que considera que la guerra hagués avançat d'una manera "completament diferent" si Donald Trump ocupés la Casa Blanca. Així, l'Alt representant de la UE ha sostingut que "Putin ha comès un gegantesc error" en creure que podria envair Kíiv en 15 dies i sotmetre Ucraïna "pel desequilibri de forces". A més, ha considerat que Putin ha menysvalorat "la capacitat d'unió" dels europeus que "creia que tenia agafats pel gas". Sobre una possible fi de la guerra, ha reconegut que no sap ni quan ni on podria acabar, assenyalant un "despertar d'Europa" que veu la guerra "a la porta".
Presidència d'Espanya a la UE
Sobre la convocatòria d'eleccions anticipades del pròxim 23 de juliol, que han provocat que Pedro Sánchez hagi renunciat al discurs inicial de la presidència europea, ha sostingut que no és "la primera ni l'última vegada" que un país que ocupa la presidència europea del Consell de la UE "està en campanya". "El president Sánchez, amb bon criteri, ha decidit posposar la seva presentació de la presidència europea", ha relatat el cap de la diplomàcia europea, recordant que Espanya és el país de la UE amb "major taxa de creixement" i amb la "menor taxa d'inflació". En aquest sentit, també ha explicat que la presidència europea serveix per fixar "prioritats" i que cada sis mesos hi ha un país que, des del Consell Europeu, decideix "per on han d'anar les coses". En concret, durant la presidència espanyola i tal com ha manifestat Borrell, hi haurà una cimera amb els països de Llatinoamèrica, entre altres prioritats.