El ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, ha demanat al govern belga que defensi “la immunitat de la jurisdicció d’Espanya” i del jutge Pablo Llarena als tribunals belgues.

Així ho ha explicat aquest dilluns el ministre Borrell a Brussel·les. El ministeri va fer arribar a l’ambaixada espanyola a Bèlgica una “nota” amb aquesta petició que ara el govern belga està “analitzant”, segons ha dit Borrell.

Per altra banda, el ministre ha dit també que ha tingut ocasió de comentar la petició amb el seu homòleg belga, Didier Reynders, amb qui s’ha vist avui en el marc de la reunió dels ministres d’Exteriors de la UE.

Petició perquè Bèlgica es posicioni

“El que demanem d’estat a estat és que, respectant el que es diu ‘iure imperii’, la potestat sobirana dels països, (el govern belga) aparegui no com a part acusatòria sinó en defensa de la immunitat de la jurisdicció espanyola”, ha dit Borrell. Segons ha matisat, encara no hi ha hagut una resposta si bé ha admès que tampoc n'espera una de “formal”.

borrell_bonisme_ACN

El ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell / ACN

A més, el ministre ha anunciat que el govern belga també ha estat sol·licitat per la part demandant perquè “actuï de part acusant contra Espanya”. ”Els advocats que han presentat la causa han demanat al govern belga que es presenti com a part acusatòria”, ha explicat Borrell. Amb tot, fonts de la defensa han negat a l’ACN la certesa d’aquesta informació i asseguren que no s’ha demanat res al govern belga. 

Sobre la conversa amb el seu homòleg, Borrell ha dit que a Reynders li ha semblat un “acudit” que es demani al govern que es presenti com a part acusatòria mentre que li ha assegurat que està “en contacte” amb el ministeri de Justícia per analitzar la petició feta des del ministeri d’Exteriors espanyol.

Les relacions Espanya-Alemanya

En qualsevol cas, l’advocat Gonzalo Boye assenyala a l’ACN que el govern belga no pot fer res “ni formalment ni informalment” respecte la sol·licitud del ministeri capitanejat per Borrell. “Es tracta d’un plet civil, existeix separació de poders, Bèlgica és una democràcia i el Fiscal no és part del plet”, ha dit Boye.

El ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat també que la relació amb Alemanya arran de l'euroordre contra Carles Puigdemont és judicial.

Preguntat per si creu que les relacions entre els dos estats poden veure's "tocades", Borrell ha reiterat que a Alemanya i a l'Estat el poder judicial és "independent". "Això no vol dir que no tinguem opinió, però és una relació entre sistemes judicials, no entre governs", ha insistit.