La Cancelleria russa ha citat avui l'ambaixador espanyol a Rússia, Fernando Valderrama, per expressar-li la seva sorpresa i decepció per unes declaracions del ministre espanyol d'Exteriors en funcions i eurodiputat electe, Josep Borrell, en una entrevista el 23 de maig a El Periódico, que considera "no amistoses". El Ministeri d'Exteriors rus adverteix en un comunicat que les esmentades afirmacions "són contradictòries i perjudiquen les relacions entre Rússia i Espanya".

En l'entrevista, en resposta a una pregunta sobre el paper que ha de jugar Europa en matèria geopolítica al nou món que s'està creant, Borrell va afirmar, entre altres coses: "El nostre vell enemic, Rússia, torna a dir aquí estic jo, i torna a ser una amenaça, i la Xina apareix com un rival".

"Han canviat moltes coses. El nostre aliat ens dona l'esquena", va subratllar, esmentant l'arribada de Donald Trump al poder als Estats Units i també el Brexit.

El Ministeri rus d'Exteriors destaca també que les relacions bilaterals són vistes per ambdues parts com "amistoses, de socis i mútuament beneficioses", la qual cosa ha quedat reflectit a tots els documents oficials "subscrits pels dos països en els últims temps".

Fonts de l'ambaixada d'Espanya a Moscou van confirmar la reunió, que es va produir a iniciativa del Primer Departament d'Europa i el director de la qual, Alexéi Paramónov, va ser qui va transmetre a l'ambaixador la postura de la part russa sobre les declaracions de Borrell.