Aquests dimecres comença a Madrid la Cimera de l'OTAN, marcada per la guerra d'Ucraïna i amb Espanya immersa en una nova crisi migratòria després que desenes de marroquins hagin mort a la tanca de Melilla aquest cap de setmana, quan intentaven creuar a l'estat. Aquesta situació ha provocat un daltabaix en el govern espanyol, amb Pedro Sánchez i Grande-Marlaska com a centres de totes les crítiques i ha obert la possibilitat que l'OTAN protegeixi les dues ciutats autònomes, tot i que el secretari general de l'organització ha refredat la possibilitat parlant d'una "decisió política". En aquest marc, l'Alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Polítiques de Seguretat, Josep Borrell, ha estat entrevistat al programa Aquí Cuní de Ser Catalunya, on ha estat preguntat tant per la cimera, com pel paper actual que juga la Unió Europea. Respecte a la possibilitat que Ceuta i Melilla passin a estar protegits per l'OTAN, Borrell assegura que no té cap mena de dubte, ja que les "fronteres de la Unió Europea les marquen les fronteres de l'Estat", i les d'Espanya són a l'Àfrica.
També s'ha referit a la polèmica del cap de setmana, que ha deixat com a mínim 38 morts i desenes de detinguts en les hores posteriors, a Melilla. En aquest sentit, ha assegurat que ha vist les esfereïdores imatges amb "consternació, enorme tristesa i preocupació", unes paraules similars a les que va emprar ahir la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, i que també ha acabat utilitzant Pedro Sánchez, després del gran enrenou que va provocar quan va donar l'enhorabona a les forces de seguretat marroquines pel seu paper "extraordinari" en aquesta crisi.
Europa necessita migració
Amb tot, creu que les imatges demostren que "Europa ha de tenir una política d'immigració i d'asil", després de reconèixer que aquesta mancança és un dels grans fracassos de la Unió: "No hem estat capaços de trobar un acord per veure de quina manera podem obrir vies d'acollida". En aquest sentit, ha destacat que la realitat d'Europa és que cada cop es necessiten més immigrants davant una preocupant manca de mà d'obra en sectors com el dels serveis: "Hi ha països que no volen immigrants que siguin diferents de nosaltres, en la religió, per exemple".
Fins quan s'allargarà la guerra?
Sobre la guerra d'Ucraïna, Borrell ha destacat que aquesta s'està allargant en el temps, ja fa més de quatre mesos que va començar la invasió, perquè "Ucraïna està resistint". Així, creu que "Putin pensava que podria prendre Kíiv en un parell de setmanes, va arribar a prop, però va ser rebutjat. Mentre els ucraïnesos resisteixin, la guerra durarà. Tothom que va a veure Putin torna dient que ell no aturarà la guerra fins que no aconsegueixi el seu objectiu", ha assegurat. En la mateixa línia, ha destacat que la suspensió de pagaments que ha declarat el Kremlin en les últimes hores són "conseqüència de les restriccions" que s'han imposat sobre l'economia russa i que han posat el país en una situació que no es veia des de "l'època soviètica".