L'Alt Representant de la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, eleva el to contra el règim de Nicolás Maduro i qualifica de "dictatorial" al Govern de Veneçuela, recordant els "més de 2.000 detinguts" en el marc de l'actual crisi política, els "set milions" d'emigrants i els dirigents opositors exiliats. "Naturalment, això és un règim dictatorial, autoritari, dictatorial, però amb dir-ho no arreglem res. El que es tracta és d'intentar-ho resoldre", ha remarcat Borrell en unes declaracions que ha fet a Telecinco.
"A Veneçuela hi ha més de 2.000 persones detingudes arbitràriament després de les eleccions. El líder de l'oposició ha hagut de fugir. Els partits polítics s'han sotmès a mil limitacions en la seva actuació. Hi ha 7 milions de veneçolans que han fugit del seu país. Bé, vostè a tot això, com ho anomena?", ha reflexionat Borrell. El representant europeu ha recordat així la sortida del país cap a Espanya del candidat presidencial de l'oposició veneçolana, Edmundo González, de l'exili del qual Nicolás Maduro s'ha burlat recentment.
Borrell ha apuntat que "resoldre les coses reclama una certa contenció verbal, però no ens enganyem amb la naturalesa de les coses", ha insistit. "Veneçuela ha convocat unes eleccions, però no era una democràcia abans i ho és molt menys després", ha remarcat. Recentment, la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, va definir el govern veneçolà com a dictadura, mentre que el titular d'Exteriors, José Manuel Albares, es va mostrar més caut i va rebutjar referir-se així en parlar del govern de Maduro. Malgrat els equilibris, Veneçuela va convocar l'ambaixador d'Espanya al país i va cridar a consultes el seu.
Crisi amb Espanya
La crisi ha incrementat després que Espanya obrís les portes a l'opositor Edmundo González, exiliat a Madrid. En les últimes hores, el govern veneçolà ha detingut dos espanyols als quals acusa de formar part d'un pla per matar Nicolás Maduro. Aquests dos espanyols, segons el règim de Maduro, estarien relacionats amb el CNI. En aquest pla també involucren la CIA dels EUA. El govern espanyol ja ha saltat per negar totes les acusacions. El govern veneçolà ha fet diverses detencions i va assenyalar que l'operació per matar el president veneçolà implicava introduir armament al país i també captar mercenaris perquè l'assassinessin. El govern de Maduro implica Espanya en aquest pla de magnicidi. Aquestes acusacions les llança Veneçuela quan es veu acorralada per les denúncies internacionals sobre uns comicis plens d'irregularitats i que la comunitat internacional es resisteix a reconèixer.