L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, s'ha empassat la Realpolitik i l'animadversió espanyola contra el Kosovo, i ha felicitat públicament la nova presidenta del país, Vjosa Osmani.
També l'ha animat a integrar-se a la Unió Europea (UE).
"Felicitats a Vjosa Osmani per la seva elecció com a presidenta del Kosovo. La UE segueix donant suport al Kosovo en el seu camí d'integració a la UE. Amb les noves institucions en marxa, el Kosovo pot ara centrar-se finalment en les reformes necessàries i en el diàleg facilitat amb la UE", ha indicat.
El Kosovo va declarar la independència el 17 de febrer del 2008, amb el suport dels EUA i de la majoria de països de la UE, entre ells Alemanya. Es va instaurar així la República del Kosovo, que no és acceptada per Sèrbia ni per Espanya.
Quan era ministre espanyol d'Afers Exteriors, Borrell va estrènyer fins i tot relacions amb Sèrbia el 2018, amb una entrevista amb el viceprimer ministre, Ivica Dacic, i li va donar ple suport en contra del reconeixement del Kosovo. Borrell va aprofitar la seva presència a una conferència de l'OCDE per al Mediterrani, per entrevistar-se amb el dirigent serbi.
"Li he traslladat el suport d'Espanya en el contenciós sobre l'estatus del territori del Kosovo", va declarar llavors, sense reconèixer gens la República.
Amb el seu pas a la diplomàcia europea, on hi té un pes destacat Alemanya, Borrell ha hagut de girar com un mitjó el seu posicionament sobre el Kosovo. A més l'exministre espanyol no es pot permetre cap altra espifiada política, després del fiasco que va significar la recent visita a Rússia, on el ministre d'Afers Exteriors, Sergei Lavrov, el va deixar en ridícul recordant-li l'existència de presos polítics i exiliats catalans a Espanya.
Recentment s'ha produït una forta polèmica pel no reconeixement d'Espanya al Kosovo, amb motiu del partit de futbol que aquest país va celebrar amb Espanya a Sevilla. TVE va evitar citar el nom de Kosovo, que va ser censurat, i es va referir genèricament "als himnes del partit". L'actitud espanyola va aixecar una forta polèmica al Kosovo, que es va considerar menystingut en els seus símbols.
Espanya no vol reconèixer el Kosovo perquè va fer una independència unilateral no pactada amb Sèrbia, i considera que això podria ser un precedent per a Catalunya.