El ministre Josep Borrell ha hagut de sotmetre's aquest dilluns al seu examen al Parlament Europeu per assumir el càrrec d'alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. Com si fos un conte de Dickens, el ministre ha vist com desfilaven per la comissió parlamentària alguns dels seus fantasmes del passat i del present per complicar-li el preceptiu hearing: Catalunya, la sanció per la venda de les accions d'Abengoa, la història dels EUA sintetitzada en què "van matar quatre indis", la venda d'armes d'Espanya al Govern Saudita,...
L'encara ministre del govern espanyol se sabia les preguntes i tenia preparades les respostes, la qual cosa no ha evitat que en algun moment es fes visible el malestar per les qüestions, en especial pel que fa les acusacions d'ús d'informació privilegiada. Amb tot, ha superat les tres hores d'examen sense especials problemes, fins i tot amb la felicitació final del president de la comissió.
Només començar el hearing, la primera pregunta, la de l'eurodiputat del PP Antonio López-Istúriz ha servit per interrogar el ministre sobre Venezuela, Cuba i Nicaràgua, però també sobre el que ha descrit com a "populisme nacionalista a Europa, a Espanya i, en concret a Catalunya". "Quina serà la seva posició com a alt representant?", ha demanat.
Borrell ha intentat esquivar la pregunta limitant-se a garantir a l'eurodiputat que comparteix "tota la seva preocupació" sobre aquest tema tant a l'hemisferi sud com a Espanya. La resposta no ha satisfet al popular que ha repreguntat sobre el mateix. Borrell ha insistit que ja s'ha pronunciat amb molta fermesa en aquest tema i com a alt representant la seva feina no serà pronunciar-se sobre problemes interns de cadascun dels països, ni tan sols del seu. "No diré en aquests moments res sobre el problema intern d'un país encara que sigui el meu", ha tancat.
La qüestió catalana no ha tornat a aparèixer tot i que el ministre ha aprofitat una intervenció sobre el Brexit per deixar clara la seva oposició a les fronteres. “No m’agraden les fronteres. Són cicatrius que han deixat les guerres”, ha subratllat. El ministre ha assegurat que l’ésser humà es veu enriquit per una identitat plural i que ell mateix quan va assumir la presidència del Parlament Europeu es va declarar català, espanyol i europeu, perquè pot “ser les tres coses”.
La sanció que se li va imposar l’any passat per l’ús d’informació privilegiada arran de la venda d’accions d’Abengoa, tampoc s'ha fet esperar. Ha plantejat la pregunta l'eurodiputada Sandra Kalniete del Partit Popular. El ministre, visiblement contrariat per haver de tornar a abordar aquest tema, ha insistit que sempre ha rebutjat que hagi fet ús de cap informació privilegiada, tot i que va ser sancionat per vendre per 6.000 euros el 7% d'accions que tenia d'Abengoa, empresa on era conseller, el dia abans que fes suspensió de pagaments. Ha argumentat que va mantenir el 93% restant de la inversió, la qual cosa va comportar pèrdues de 300.000 euros. "Ni tan sols era la meva cartera. Era de la meva exesposa i per culpa de la meva pèssima administració va perdre el 80% dels seu valor. Tant de bo totes les operacions d'informació privilegiada fossin com aquesta", ha reblat.
També la diputada Markéta Gregorová, dels Verds, ha insistit més tard sobre les accions d'Abengoa per demanar-li si no s'ha plantejat desprendre's de totes les accions que té per acabar amb aquest tema. "Si tant li molesten 12.000 euros en accions demà dono ordres que es venguin. No crec que sigui cap problema de cap mena", ha replicat el ministre.
Malgrat el to de la resposta i la incomoditat evident, Borrell ha agraït la pregunta per tenir l'ocasió d'explicar-se "un altre cop". Ha insistit que només es va desprendre del 7% de les accions i va perdre el valor del 93% restant. "Si tenia informació privilegiada era un estúpid. O no la tenia o era un perfecte estúpid. Mai he acceptat que hagi fet ús d'informació privilegiada.", ha insistit.
La primera visita, a Pristina
L'eurodiputada Kalniete també havia retret a Borrell la negativa del govern espanyol a reconèixer Kosovo i l'ha interrogat sobre com pot intervenir en el diàleg entre aquest país i Sèrbia. Borrell ha assegurat que farà tot el que estigui en les seves mans per facilitar aquest diàleg i ha anunciat que el primer viatge oficial que farà en el seu nou càrrec serà a Pristina.
El ministre ha hagut d'explicar algunes de les patinades que ha protagonitzat des que és al govern del PSOE, com la referència sobre la història dels EUA "l´únic que van fer va ser matar quatre indis". "Ja vaig demanar disculpes, va ser una expressió desafortunada. Volia dir que els Estats Units d'Europa no serà mai com els Estats units d'Amèrica perquè tenim una història massa gran d'enfrontaments entre nosaltres", ha argumentat.
L'eurodiputada Podemos Idoia Villanueva ha retret que com a responsable d'Exteriors va ratificar que la ministra de Defensa vengués armes a Aràbia Saudí. "Jo no vinc aquí a donar compte de la política exterior espanyola, però si li serveix, des que el govern que formo part va complir els compromisos de l'anterior govern, no hi ha hagut cap altre venda d'armes d'Aràbia Saudita", ha respost.
Malgrat això, les preguntes dels eurodiputats espanyols no han resultat especialment incòmodes per al ministre. Manuel Pineda d’IU ha preguntat sobre el conflicte entre Israel i Palestina, Hermann Tertsch, sobre Venezuela, i Javier Nart sobre el Sahel.