Josep Borrell sempre ha sigut un socialista d’ànima lliure. L’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat (ARVP) ja va opinar aquesta setmana que estava en contra de l’acord fiscal que havien tancat el PSC i ERC pel finançament de Catalunya, i aquest divendres s’ha ratificat i ha contradit la ministra María Jesús Montero, que aquest dimecres va negar que el pacte entre socialistes i republicans sigui “un concert econòmic”. Per Borrell, en canvi, l’acord “és un concert, per descomptat que és un concert”, i ha insistit que “no s'ha de tenir por a les paraules” ni “refugiar-se en el concepte de 'finançament singular', que no se sap molt bé el que vol dir". El que s’ha acordat "obeeix a una lògica de concert, sens dubte és el que els manuals d'Hisenda Pública diuen", ha explicat Borrell, qui ha insistit que "les paraules tenen un significat" i el de concert és "això que s'ha acordat fer amb Catalunya" i ha reblat: "No se'm pot qualificar de mentider per això".

Borrell també ha aclarit que el que va manifestar és que aquest canvi de sistema "té una importància especial, que és un canvi estructural important". "M'hi reafirmo i no passa res, sistemes de concert n'hi ha a Espanya, no conec cap altre sistema anomenat federal al món que tingui sistemes així, però a Espanya sí que en tenim", ha reblat. Borrell ha fet aquestes declaracions aquest divendres a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander, on ha dirigit un curs sobre Europa durant tota la setmana, després que Montero atribuís les seves crítiques cap al pacte amb ERC a la "peculiar relació" de l'exministre socialista amb Catalunya.

L’alt representant de la UE ha justificat que el que van acordar PSC i ERC, ratificat pel PSOE, és un concert, perquè "la competència de recaptar tots els impostos, no només recaptar-los, sinó quedar-se'ls per alimentar la seva Hisenda i d'aquests ingressos donar una part a l'Estat a través d'un acord, en termes tècnics, s'anomena concert", ha insistit. Així i tot, ha deixat clar que no es tracta d'un concert com el basc, "per moltes raons diferents", però "és evident que d'entrada Catalunya, la comunitat autònoma, tindrà a la caixa uns 30.000 milions d'euros més". Això no vol dir que tindrà "finançament addicional", ha aclarit, perquè per això es descomptarà la part que lliuri la comunitat a l'Estat en concepte de pagament pels serveis que presta als catalans i en concepte de solidaritat territorial".

La xifra de la solidaritat

Pel que fa a aquesta xifra, que ha de fixar el cànon de solidaritat que Catalunya aportarà a l’Estat, Borrell ha explicat que per determinar-la “caldrà entrar en els detalls”, però ha destacat que la conseqüència immediata de l’acord “és que Catalunya tindrà en caixa molts més diners dels que té ara. I després caldrà veure, o caldrà veure quan es pacti el sistema, quina part es queda a Catalunya i quina part va a l'Estat. I això jo no ho puc definir en aquest moment, perquè encara no està acordat", ha explicat l'alt representant.

En la polèmica també va terçar aquest dijous la dona de Josep Borrell, Cristina Narbona, presidenta del PSOE i de la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Congrés dels Diputats, que es va pronunciar ahir sobre l'assumpte mostrant "respecte" tant cap a la postura de Montero com a la del seu "marit" Borrell. "Les opinions del meu marit, igual que les opinions de qualsevol altre líder socialista, com a presidenta del partit, em mereixen el màxim respecte", va dir, tot i que no va aclarir si s'utilitzarà el terme "concert econòmic" a les negociacions del model de finançament, i va argumentar que "encara és prematur entrar en detalls que puguin tenir un significat o un altre".

La sentència del Suprem de Veneçuela no canvia res

Borrell també ha opinat sobre la recent sentència del Tribunal Suprem de Veneçuela, que ha ratificat el resultat de les eleccions i ha donat com a guanyador el president Nicolás Maduro. L'alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat (ARVP) ha deixat clar que Europa no reconeixerà la victòria Maduro, ja que “de moment no n'hem vist cap prova”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!