El ministre espanyol d’exteriors, Josep Borrell, va voler aprofitar ahir, tres de setembre, per donar la seva visió sobre el que va significar la Segona Guerra Mundial i de retruc criminalitzar l’independentisme català. El cas és que no en va encertar ni una i li han plogut lliçons d’història.
Hoy hace 79 años el III Reich alemán invadió #Polonia y #Europa se autodestruyó consecuencia del enfrentamiento entre nacionalismos exacerbados y de la locura étnica. De sus cenizas surgió la #UE, que nos ha dado ya casi 70 años de paz. No olvidemos las lecciones de la Historia.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) 3 de septiembre de 2018
Per començar, el 3 de setembre del 1939 no és la data en què Alemanya va envair Polònia, fet que va tenir lloc dos dies abans, l’1 de setembre. El dia 3 va ser quan França i Anglaterra van declarar la guerra a Alemanya. Una confusió de dates que no hauria de passar per alt el representant de la diplomàcia espanyola.
Però el més preocupant és que considera que la Segona Guerra Mundial va ser un “enfrontament entre nacionalismes exacerbats i de la bogeria ètnica”, un comentari que posa al mateix sac els dos bàndols, quan és sabut que en un hi havia dictadures feixistes i en l’altre països democràtics a excepció de la Unió soviètica.
La xarxa així li ho ha volgut aclarir:
És molt pitjor que "no l'encerti": està fent un many sides amb l'expansionisme nazi. La Segona Guerra Mundial a Europa no va ser cap xoc entre "nacionalismes exacerbats" i "odis ètnics", va ser una guerra d'agressió d'un sol nacionalisme exacerbat i un sol odi ètnic.
— Miquel Gil (@miquelgilcat) 4 de septiembre de 2018
De 'hoy hace 79 años', nada. Hizo 79 años el 1 de septiembre, y hoy es... 3 de septiembre, mientras Peter y Paul no digan lo contrario. Se llamó 'Fall Weiss'. 'La Variante Blanca' o 'El Caso Blanco'.
— Luis B. Pérez (@winzerklaus) 3 de septiembre de 2018
El Señor Ministro de Exteriores conmemora con dos días de retraso la invasión de Polonia. Esperemos que sí va a algún funeral de Estado llegue el día corresponda, y no el primer dia hábil posterior https://t.co/4QdlPW2Jr2
— (((Germà Bel))) (@gebelque) 4 de septiembre de 2018
Vaya. Siempre creí que los Nazis habían invadido Polonia el 1 de septiembre, tras simular agresión se los polacos. Igual siendo el 1 sábado, pues 1er día hábil para el ministro el 3. BTW: los nacionalistas españoles apoyaron a los Nazis (i.e. División Azul) y aquí siguieron, y... https://t.co/4QdlPW2Jr2
— (((Germà Bel))) (@gebelque) 4 de septiembre de 2018
Dubto que tinguis tan poca idea d'història com el que demostres a cada tuit. Cosa que només deixa la opció que ets un manipulador nat i mala persona.
— Pilar Carracelas (@pilarcarracelas) 4 de septiembre de 2018
Ya te digo, hay un montón de nacionalistas exacerbados en Catalunya intentando imponer su españolismo, parad esto!!!
— Ningyō (@dagdapunky) 3 de septiembre de 2018
Dentro de poco, la Comisión de la Verdad de Peter y Paul nos dirá que fue Polonia la que invadió Alemania. Ya me falta menos para leer que José Antonio Blázquez y Sánchez Araújo fueron/son muy buenos béticos. Todo se andará.
— Luis B. Pérez (@winzerklaus) 3 de septiembre de 2018
Hitler lo que defendía era la UNIDAD de la raza aria y sometió bajo la violencia al diferente, le suena? pic.twitter.com/2SmFNowCGQ
— Don Arfonzo (@maktub_i) 4 de septiembre de 2018
Nacionalismos exarcebados? Eren els nazis, que volien invadir el món imposant superioritat racial, els aliats defensaven la democracia i la llibertat. Si hi ha un paralelisme és aquest.
— Carles Agusti (@carlesagusti) 4 de septiembre de 2018
No hubo enfrentamiento, hubo la invasión de Hitler a sus vecinos, invasión a la que España ayudó enviando la división azul, hoy los herederos del dictador nos piden no olvidar la historia, ya se le ha olvidado a Vd, o manipula a sabiendas?
— Измерение фона (@Trisomat1) 4 de septiembre de 2018
Tot plegat, Borrell faria bé de revisar els seus coneixements sobre la Segona Guerra Mundial.