El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha avançat aquest dimecres que el govern espanyol remetrà "una comunicació diplomàtica" per expressar el seu "desgrat" a l'Executiu belga per les declaracions del ministre de Defensa belga en suport a la vaga de fam empresa per Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.
"Naturalment, això serà objecte d'una comunicació diplomàtica per expressar el nostre desgrat per aquesta classe de manifestacions", ha assegurat Borrell en declaracions a la premsa en l'OTAN.
El titular de Defensa belga, Sander Loones, va assegurar l'1 de desembre a Twitter que els presos polítics "es veuen obligats a fer una vaga de fam" després de portar "tancats" durant "més d'un any sense haver estat condemnats" i criticar que "el Tribunal espanyol no tracta ni tan sols el seu procés per evitar que el Tribunal de Drets Humans pugui pronunciar-se". "Cap demòcrata no hauria de callar-se sobre això", va postil·lar al mateix 'tuit'.
Borrell ja va deixar clar que aquestes declaracions resultaven "inacceptables" i va avançar que rebrien "segurament una resposta" d'Espanya.
El cap de la diplomàcia espanyola ha precisat que els seus "serveis" estan estudiant com formalitzar la protesta, "però no passarà d'una comunicació diplomàtica normal i corrent" i ha assegurat que no ha "tingut temps ni tan sols de comentar-ho" amb el seu "col·lega i amic", el ministre d'Exteriors belga, Didier Reynders.
aquest no és la primera topada de la diplomàcia espanyola amb els nacionalistes flamencs, el moment més tens es va produir l'octubre passat, quan el govern espanyol va retirar l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya per les desqualificacions reiterades del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, també de la N-VA.
Peumans va criticar l'empresonament dels presos polítics pel referèndum de l'1-O i va arribar a assegurar que "el govern espanyol és incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica".