El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, ha optat per relativitzar la importància que suposa la decisió de retirar la fragata Méndez Núñez d'un exercici amb un grup de combat dels Estats Units a l'Índic: "És clar que vivim una situació complicada en aquestes zones del món, no cal prendre-s'ho a la valenta", ha dit.
A més, encara que ha evitat donar-ne més detalls perquè seria "entrar en arenes movedisses", ha dit que "és clar" que el Govern de l'Estat ha calibrat les conseqüències que aquesta decisió pot tenir en les relacions amb els Estats Units.
El Govern espanyol va decidir aquest dilluns retirar la fragata d'aquest exercici, que feia mesos que estava planificat, davant l'augment de les amenaces entre els Estats Units i l'Iran. En un esmorzar informatiu del Fórum Europa, Borrell ha recalcat que els Estats Units "no tenen cap motiu per denunciar l'acord" que garanteix que l'Iran no es doti d'armes nuclears, perquè la república islàmica ha complert "escrupolosament", segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA).
És més, ha explicat que l'alta representant de la UE, Federica Mogherini, va dir aquest dilluns al secretari d'Estat nord-americà, Michael Pompeo, que la UE està "radicalment en contra" d'aquesta "ruptura unilateral" per part dels Estats Units. Segons Borrell, si els Estats Units aconsegueixen que la Xina, l'Índia i Turquia acatin els seus advertiments extraterritorials i deixen de comprar petroli a l'Iran posaran aquest país contra la paret "i això és una mala notícia per als europeus".
Borrell ha deixat clar que si l'Iran es rearma nuclearment "els primers amenaçats" són els europeus, així que faran "tot el que sigui possible perquè això no passi". D'entrada, s'ha referit al mecanisme financer creat per França, el Regne Unit i Alemanya perquè les seves empreses puguin seguir fent negocis amb l'Iran sense por a sancions nord-americanes i al qual Espanya està estudiant sumar-s'hi.