El Govern de la Generalitat no farà acte de presència al VIII Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) que se celebrarà aquest dilluns a Barcelona. La cita, que reunirà 43 països, estarà copresidida per l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, i el viceprimer ministre de Jordània, Ayman Safadi, i tindrà com a amfitrió el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares. L'Ajuntament de Barcelona tampoc no acudirà a la cita, que tindrà com a objectiu central analitzar la situació a Orient Mitjà, en ple conflicte entre Israel i Gaza.
Tot i que en altres ocasions les autoritats catalanes han protagonitzat breus intervencions de benvinguda als assistents en l'obertura de reunions ministerials de diferents tipus, tant el Govern com l'Ajuntament argumenten que la cita d'aquest dilluns està convocada per un fòrum integrat per estats. Des de l'executiu català s'afegeix que aquest cop la cita de la UpM no és al Palau de Pedralbes, propietat de la Generalitat i seu d'aquest òrgan, sinó al Recinte Modernista de Sant Pau. A més, el president, Pere Aragonès, serà dilluns de viatge a Corea del Sud, on inaugurarà la delegació de la Generalitat a Seül. De la seva banda, la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, acompanyarà el president.
Des del ministeri d'Exteriors s'argumenta igualment que no és una cimera sinó una reunió ministerial, i que els organitzadors en són la UpM i la Comissió Europea; que Espanya és l'amfitriona i que "la comunitat autònoma que l'acull mai no participa als treballs".
Rebuda de Mas
No obstant això, la relació de la Generalitat amb les convocatòries de la UpM, que té el seu secretariat des del 2010 a Barcelona, compta amb una història no especialment fàcil. L’octubre del 2013, el govern espanyol es va negar que l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, intervingués en una trobada del Fòrum Mediterrani al Palau de Pedralbes. Des del Govern, es va demanar que es permetés a Mas fer una salutació de tres minuts a l’obertura de l’acte, i es van assenyalar com a precedents intervencions en reunions ministerials dels presidents Pasqual Maragall, el 2005, i José Montilla, el 2008. A més, la Generalitat havia participat en el disseny de l’acte i, de fet, l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), que presidia Mas, n’era un dels organitzadors. Davant del veto del Govern, finalment, Mas es va limitar a rebre els assistents i va abandonar el palau de Pedralbes abans de la intervenció de Rajoy.
El mes d’abril del 2015, de nou es va produir la polèmica arran d’una reunió informal dels ministres d’exteriors de la UE amb els països de la riba sud del Mediterrani. Finalment, en aquella ocasió, Mariano Rajoy i Artur Mas van compartir la inauguració. Mas va intervenir a l’inici de l’acte i va subratllar el vincle de Catalunya amb Europa i amb la Mediterrània, a més d’explicar que la Generalitat es va constituir el segle XIV i que ell n'era el 129è president, però que Catalunya mira també “lluny cap a nous horitzons”. De la seva banda, Rajoy va defensar l'espanyolitat de Barcelona i el valor de la unitat.
Puigdemont es convida
El novembre del 2015, després de l’enfrontament viscut el 2013, no hi va haver representants de la Generalitat quan es va convocar el I Fòrum Regional de la UpM. Però sí el gener del 2017, ja amb Carles Puigdemont com a president i en ple procés independentista. Puigdemont va rebre a Pedralbes, juntament amb l’aleshores ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, els assistents al II Fòrum Regional de la UpM. A l’acte també hi van ser el conseller Raül Romeva i el delegat del govern espanyol, Enric Millo. En la seva intervenció, Puigdemont va assegurar que Catalunya és un soci compromès davant els principals desafiaments d’Europa.
L’octubre del 2018 es va celebrar el III Fòrum de la Unió per la Mediterrània, però el ministre d’Afers Exteriors del moment, Josep Borrell, no va convidar el president Quim Torra. La raó, segons va explicar el mateix ministre en roda de premsa, va ser no facilitar a Torra “un escenari apropiat perquè seguís vilipendiant el bon nom d’Espanya”. Borrell va advertir que Torra havia de saber que “no pot declarar que l’estat espanyol és el seu enemic, no pot fer xantatge al president del govern espanyol, i no pot convertir-se en líder dels agitadors del carrer”. Segons va explicar en la roda de premsa l'aleshores ministre, Puigdemont sí que va ser present a la cita de l'any anterior perquè "s'hi va convidar".
Borrell tornarà a ser aquest dilluns a la reunió regional que la UpM celebrarà a Barcelona, però aquest cop com a alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea. La trobada dels ministres d’Exteriors se centrarà en el conflicte que viuen Israel i Gaza, tot i que el ministre israelià ja ha anunciat que no hi assistirà en protesta per les declaracions de Pedro Sánchez durant la seva visita a Israel.