El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, ha agraït aquest dimecres a responsables del Govern de Croàcia, amb els qui s'ha reunit a Zagreb, el seu suport sense fissures a Espanya davant l'independentisme català, segons fonts d'Exteriors consultades per Europa Press.

Encara que el viatge s'ha dedicat a abordar tot l'espectre de les relacions bilaterals i europees entre els dos països, Borrell ha volgut aprofitar per agrair aquest suport, igual que ha fet en altres països que ha visitat. La visita estava prevista per més endavant, però es produeix amb prou feines dues setmanes després que viatgés a Zagreb, a inaugurar una delegació, el conseller català d'Acció Exterior, Alfred Bosch.

EFE

La visita de Borrell a Croàcia s'emmarca en la voluntat dels dos països d'impulsar la relació en els dos plànols, per augmentar els contactes institucionals i les visites per impulsar la cooperació i la coordinació entre els dos països, segons ha explicat ell mateix en una declaració al final de la seva reunió amb la ministra d'Afers exteriors i Europeus, Marija Pejcinovic. A més, el ministre espanyol ha expressat el suport d'Espanya a l'ingrés de Croàcia en l'OCDE i a la zona Schengen, ha informat Exteriors en un comunicat.

La de Borrell és la primera visita d'un ministre d'Exteriors espanyol a Croàcia des del 2005, quan va viatjar Miguel Ángel Moratinos. El 2013, amb motiu de l'entrada de Croàcia en la UE, va viatjar la llavors vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. "Feia falta un viatge bilateral com a ministre d'Exteriors que no es produïa feia temps i és per a mi un honor poder executar-lo", ha dit. A més, el ministre ha estat rebut per la presidenta del país, Gravar Kitarovic; pel primer ministre, Andrej Plenkovic i pel president del Parlament, Gordan Jandrokovic.

EFE

Borrell ha expressat el seu suport a les prioritats de la propera presidència croata de la UE, en el primer semestre del 2020 i ha apostat per la concertació entre tots dos països en diversos assumptes de l'agenda europea. El Brexit i la negociació del proper Marc Financer Plurianual han format part de la conversa. A més, s'ha proposat impulsar la relació entre les societats civils, promovent la concertació entre centres de pensament i atendre "l'interès que desperta l'aprenentatge de l'espanyol".

En l'àmbit econòmic, les relacions són encara modestes --uns 500 milions d'euros de comerç bilateral a l'any--, però ha apuntat la possibilitat de cooperar bilateralment en matèria de turisme, un sector estratègic en tots dos països. També l'acord de cooperació entre el Ministeri de Transports de Croàcia i ADIF, signat fa un any i mig.