El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, adverteix a la Unió Europea que el cas dels tres eurodiputats electes independentistes presos i exiliats posa en joc la seva reputació.
En una entrevista a l'ACN publicada el dia abans de la constitució del ple de l'Eurocambra i de la manifestació convocada per defensar els escons de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, el conseller assegura que la cambra europea ha de decidir "si és sobirana o no". "Europa s'ha de pronunciar molt clarament: tria les traves burocràtiques i procediments administratius d'un estat membre o els vots de dos milions de ciutadans", diu Bosch. "El dilema està servit, està al cor d'Europa i se n'ha de parlar perquè ens hi va el futur d'Europa", afegeix.
Segons Bosch "és evident" que Catalunya "no és un afer intern d'Espanya", com intenten argumentar algunes veus des de Madrid o fins i tot el president sortint de l'Eurocambra, Antonio Tajani.
"El tema està present al Parlament, quan es constitueixi el ple serà el tema estrella de debat", afirma el conseller, que creu que la situació de Puigdemont, Junqueras i Comín seguirà a la taula de la UE més enllà d'aquesta setmana. "És una qüestió d'essència, de què és el Parlament Europeu i el projecte europeu, i s'ha de resoldre", constata.
"Volem que els nostres drets com a ciutadans europeus siguin reconeguts", diu el conseller, que es manifestarà a Estrasburg aquest dimarts.
Cs i els "incidents violents"
Després que Cs advertís a la presidència de l'Eurocambra que la manifestació independentista podria derivar en "incidents violents", Bosch defensa l'esperit "pacífic i cívic" del moviment. "Només faltaria que els ciutadans europeus no es poguessin manifestar al cor d'Europa", lamenta.
Bosch insisteix que Puigdemont, Junqueras i Comín van rebre dos milions de vots i si no poden representar els seus electors "s'estaran vulnerant" drets fonamentals tant dels ciutadans com dels propis polítics, i que en aquesta qüestió arriba a trobar complicitats.
Pel conseller d'Acció Exterior, però, els silencis de l'actual cúpula europea en la situació dels tres electes independentistes no hauria d'afectar l'europeisme català. "Davant de poca Europa, la solució no és menys Europa, sinó més Europa", afirma el conseller, que demana "no tirar la tovallola".
"Som europeus i tenim el deure de contribuir al projecte europeu. La nostra obligació és insistir que els drets democràtics al Parlament Europeu estiguin controlats i presents, i no es lesionin", afirma.
De fet, Bosch remarca que en la seva tasca com a responsable d'Exteriors, el missatge que més cala en els seus interlocutors és precisament el de la "vulneració dels drets humans".
"És difícil d'entendre que demanis als teus interlocutors que es converteixin en militants independentistes. En canvi, dir-los que la vulneració de drets humans els implica s'entén", afirma.
En aquest sentit, Bosch nega que la comunitat internacional no s'estigui movent per defensar els drets democràtics dels independentistes, i tot i que admet que "no serà tan fàcil ni ràpid" com ell voldria, "passen coses".
Bosch cita, per exemple, el recent informe del grup de treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU, la carta dels 41 senadors francesos, el manifest de 700 intel·lectuals italians o les mocions que s'han promogut sobre els presos i exiliats al Bundestag. "Espanya no està guanyant la partida", conclou.