El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha afirmat que "més que obrir escletxes" ha trobat "camp obert" de gent que "entén la realitat catalana" en el viatge oficial a Mèxic, que ha aprofitat per anunciar l'obertura d'una delegació permanent del Govern al país. Després de sis dies, el republicà s'ha mostrat "sorprès" de "fins a quin punt" principis com la democràcia o el dret a l'autodeterminació "estan molt clars" pels mexicans. Bosch ha pretès enviar el missatge que la colonització era una "barbaritat històrica" que calia superar "sense cap mena de complex". Per aquest motiu va demanar perdó als representants dels pobles indígenes pels abusos comesos pels conqueridors, un pronunciament pel qual el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, va assegurar que "no tenia sentit del ridícul".
Bosch, que s'ha reunit amb parlamentaris dels principals partits polítics, organitzacions, 'think tanks' i la comunitat catalana a Mèxic, ha resumit el viatge afirmant que és el primer pas d'un camí que serà "llarg i productiu".
"Ens ha sorprès sobretot pel que fa a la filosofia d'entendre el món, entendre que les relacions entre països s'han de produir entre iguals, defensant la democràcia, la llibertat, els drets humans, el dret a l'autodeterminació", ha explicat. Per aquest motiu, diu, és "lògic" que des de Mèxic es comprengui la realitat actual de Catalunya.
Delegació permanent
Amb especial alegria, afirma, han rebut l'anunci de l'obertura d'una delegació permanent de la Generalitat, que s'hauria de produir "d'aquí a uns mesos", segons va explicar als estudiants de la Universitat Iberoamericana de Ciutat de Mèxic. "La cosa promet perquè estem segurs que la relació que ara comencem a intensificar ho farà més a partir d'una oficina permanent on podrem abordar tota mena de temes sectorials i la relació institucional entre governs", ha explicat.
Acompanyat de la secretaria d'Acció Exterior, Mireia Borrell, el conseller s'ha trobat amb dirigents de l'Institut Nacional dels Pobles Indígenes, amb qui ha mostrat voluntat de cooperar i a qui ha demanat disculpes pels abusos comesos pels conqueridors espanyols i per les conseqüències de la colonització. I és que, en aquest viatge, Bosch ha pretès enviar el missatge que la colonització era una "barbaritat històrica" que calia superar "sense cap mena de complex".
Polèmica amb Borrell
Aquestes disculpes i el fet que alguns mitjans mexicans publiquessin que el Govern s'havia ofert a fer de mediador entre Espanya i Mèxic per acostar posicions sobre la conquesta, han provocat l'oposició del ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell que ha assegurat que Bosch "no té sentit del ridícul". Segons el conseller, però, aquesta proposta no ha existit mai.
També s'han vist amb diferents líders del Partit dels Treballadors, formació que dóna suport al govern de López Obrador, com el president de la comissió de Relacions Exteriors, Alfredo Femat. D'aquesta trobada en va sortir el compromís de Femat de proposar a la Junta de Coordinació Política que dirigeix la cambra legislativa mexicana un debat o un pronunciament sobre la crisi catalana.
Per tots aquests motius, assegura, al país asteca "més que obrir escletxes" s'han trobat amb un "camp obert de gent" que "entén la realitat catalana i respecten que Catalunya vulgui seguir el seu camí". Una compenetració que s'ha demostrat en l'àmbit econòmic i en el de les reivindicacions sobre els pobles originaris partint de la base que tots dos territoris tenen un veí "molt poderós", explica. Segons el republicà, Mèxic està entrant en una fase molt prometedora.
Preguntat sobre si ha copsat sintonia fins al punt que el país presidit per López Obrador reconegués una Catalunya independent, Bosch s'ha limitat a respondre que "quan arribi el moment, Mèxic i els altres estats considerarien les reivindicacions catalanes". Segons Bosch, els mexicans veuen Catalunya amb bons ulls perquè consideren que pot ser la porta d'Europa, de la mateixa manera que ho és d'Amèrica Llatina per la Generalitat.
Sis dies de viatge oficial
En sis dies, el Govern ha volgut mirar al passat i homenatjar la "generositat" de Mèxic, i en concret, al president Lázaro Cárdenas que va donar refugi als exiliats republicans que fugien de la guerra civil espanyola i del règim del general Franco. "La generositat mexicana l'hem vist, l'hem tocat i l'hem respirat" ha dit. "Catalunya i Mèxic són més amics que mai", ha conclòs.