El cas d'assetjament sexual al Departament d'Exteriors que s'ha fet públic aquest dilluns i que hauria provocat el cessament del cap del gabinet del conseller el passat gener, ha acabat arrossegant també el titular del departament, Alfred Bosch, al qual es responsabilitza de no haver reaccionat de manera adequada i no haver activat els protocols previstos per aquestes situacions, per la qual cosa ha acabat dimitint.

Bosch ha anunciat la seva decisió a la seu d'ERC en una compareixença conjunta amb la portaveu del partit, Marta Vilalta, després que es convoqués una reunió extraordinària de l'executiva nacional d'ERC. Abans de fer saber públicament la decisió de fer un pas al costat, ho ha comunicat al president, Quim Torra, amb qui aquest matí havia mantingut una reunió que, segons fonts properes, havia estat molt tensa.

"He presentat la meva dimissió com a conseller i he demanat que s'accepti", ha explicat, entomant finalment un mea culpa.

"Faig més servei marxant que quedant-me"

En una roda de premsa sense preguntes, el conseller ha defensat que va intentar resoldre el cas de presumpte assetjament, però ha reconegut no haver-ho fet "ni prou bé ni prou ràpid", per això ha assegurat que "toca assumir responsabilitats". Bosch ha reconegut també que l'assetjament és contrari als "valors republicans" i ha mostrat el seu pesar per la indefensió de les dones que n'han estat víctimes. Amb tot, el conseller ha assegurat que la situació ha acabat sent "insostenible". "Faig més servei marxant que quedant-me", ha conclòs.

Bosch ha comparegut a la sala de premsa de la seu dels republicans cap cot i acompanyat de la portaveu del partit, Marta Vilalta. La també secretària general adjunta ha tornat a defensar l’actuació del partit davant el cas, activant el protocol intern contra l’assetjament i forçant el cessament de Garcias, per uns fet que ha qualificat com a "intolerables i inacceptables".

Ho havia fet ja en roda de premsa al matí, però a diferència d'aleshores, quan havia avalat l’actuació del conseller malgrat reconèixer que algunes coses es podien haver fet "millor", Vilalta ha defensat que cal ser "inflexible" i "autoexigents" i ha tret pit d’haver posat "el llistó d’exigència a dalt de tot". En aquest sentit, la portaveu dels republicans ha defensat que “davant de valors que no són republicans”, cal ser "el màxim d’exigents amb tothom".

Quan els republicans van tenir coneixement del cas es va activar el protocol intern del partit, ja que el càrrec de confiança acusat també era militant, però no es va activar el de la Generalitat. A més, segons les informacions aparegudes sobre el cas aquesta matinada al diari Ara, va ser la direcció d'ERC qui va acabar forçant el cessament del cap de gabinet, ja que la intenció del conseller hauria estat intentar reubicar-lo. El 24 de gener se'l va cessar del Govern i la setmana passada se'l va suspendre de militància, malgrat que la investigació interna encara està en marxa i podria acabar als tribunals. 

Malestar al Govern

El cap de gabinet de Bosch, Carles Garcias Hernàndez, va ser destituït al gener, però la informació no ha transcendit fins aquest matí. La notícia ha provocat un profund malestar en els socis de govern i Torra ha fet saber el seu enuig al matí al conseller amb el qual s'ha reunit al palau de la Generalitat per demanar explicacions i una "reflexió", segons fonts de l'executiu. A primera hora de la tarda, el president ha expressat aquest malestar al vicepresident, Pere Aragonès, amb qui també s'ha reunit a la seu del Govern.

Des de Presidència no s'ha amagat les diferències en aquesta polèmica, de la qual els membres de JxCat asseguren haver-ne estat coneixedors per la premsa, i s'ha fet pública una nota demanant explicacions pel fet que el departament no va obrir el protocol previst dins de l'Administració catalana per a respondre als casos d'assetjament.

A primera hora de la tarda, el departament de Polítiques Digitals i Funció Pública, que encapçala Jordi Puigneró, ha ordenat la posada en marxa d'una investigació al respecte. També la diputada de JxCat Elsa Artadi ha sortit a demanar públicament explicacions sobre aquesta situació i, en ser preguntada al respecte, no ha descartat la possibilitat que Bosch fos cessat per aquesta qüestió.

De pilar de la taula de diàleg a la dimissió

Fa tan sols dues setmanes Bosch havia vist com des del Govern i el partit se'l premiava situant-lo com a integrant a la taula de diàleg. El conseller havia format part de la primera reunió de negociació a la Moncloa que havien liderat el president Torra i el vicepresident Aragonès, però en la segona reunió, on els màxims càrrecs havien de fer un pas al costat, Bosh quedava com el càrrec de més rang al Govern i havia d'agafar una posició predominant. 

A més, la seva conselleria era l'encarregada d'activar la Comissió Bilateral per a la negociació dels temes sectorials amb l'Estat i feia setmanes que Bosch treballava en la preparació de la primera reunió i amb l'ordre del dia d'aquesta.

Fonts de la conselleria asseguraven fa només dues setmanes que Bosch encarava aquesta nova responsabilitat amb ganes i que s'esperava que guanyés protagonisme dins el Govern, en un context preelectoral que també el podia situar bé per a les llistes. Finalment, però, el cas d'assetjament sexual del seu excap de gabinet li ha acabat passant-li per damunt.

Bosch va entrar com a conseller el mes de novembre de 2018, quan Ernest Maragall va assumir la candidatura del partit a l'ajuntament de Barcelona. De moment, des d'ERC, eviten posar nom al substitut i asseguren que encara s'ha de debatre internament.