Una extreballadora de Facebook experta en dades ha confirmat que 672.000 bots van actuar a favor del Ministeri de Salut durant la pandèmia per manipular l'opinió i lloar la gestió del govern espanyol. Segons ha explicat, es tracta "de comptes falsos de baixa qualitat" que formarien part d'una xarxa que també hauria actuat per governs d'altres països, com el dels Estats Units.
Tot i que Facebook va acabar suspenent aquests perfils falsos a petició del mateix govern espanyol, l'extreballadora de la multinacional denuncia que la xarxa va actuar "amb passivitat i tard" contra aquests comptes de manipulació de l'opinió pública. "En els tres anys que he passat a l'empresa he trobat múltiples intents flagrants de governs nacionals per abusar de la nostra plataforma a gran escala per enganyar la seva ciutadania. A Espanya, com també a l'Equador, Bolívia, Brasil o Ucraïna, hem trobat evidències de campanyes coordinades per impulsar o dificultar candidats polítics o resultats", ha assegurat l'experta en un comunicat.
L'extreballadora apunta que encara es desconeix l'origen d'aquests bots que afavorien l'executiu espanyol, però el Ministeri de Sanitat ja va desmentir durant la pandèmia que fossin comprats per ells.
Sense seguidors, sense publicacions i creades el mateix dia
En concret, la xarxa de bots hauria promogut el contingut del ministre espanyol de Salut, Salvador Illa, i el cap del centre d'emergències, Fernando Simón, a més del mateix Ministeri de Salut.
El Ministeri va compartir un vídeo a l'abril que presentava un missatge del govern que donava suport a l'ús del distanciament social durant la crisi del coronavirus. La publicació va rebre milers d'interaccions més que les publicacions anteriors i a partir d'allà es va obrir una investigació que va concloure amb el descobriment d'aquests comptes 'fake'.
📣Desde el 17 de abril, nuestra cuenta oficial de Facebook es víctima de actividad fraudulenta por parte de diversas cuentas aparentemente falsas que generan interacciones masivas en publicaciones concretas de la cuenta
— Ministerio de Sanidad (@sanidadgob) April 20, 2020
➡️La red social Facebook está investigando lo ocurrido
El mateix govern espanyol va estudiar el cas, va denunciar públicament haver estat víctima "d'activitats fraudulentes" i va informar que els comptes falsos "no tenien seguidors, no tenien publicacions i s'havien creat la mateixa data". Per això, van demanar a la plataforma que actués.
Tot i això, l'extreballadora de Facebook ha denunciat en un comunicat que es tracta d'una activitat molt comú a l'empresa i critica que Facebook no lluiti contra aquestes manipulacions a la ciutadania.