El cop de porta del Tribunal Constitucional al caràcter “preferent” de l’aranès a la Vall d’Aran, no ha passat per alt a dues araneses d’allò més lligades a la política catalana.
Una és l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que precisament declara aquest dimecres al Tribunal Suprem per l’1-O. “Per mi l'occità sempre serà preferent. Qui és el TC per decidir sobre la meva llengua materna?”, s’ha expressat amb contundència a Twitter:
Entà jo er occitan tostemp serà preferent. Qui ei eth TC entà decidir sus era mia lengua mairau? https://t.co/NcFshfBIoN
— Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) 12 de febrer de 2018
Així, ha afegit que “ara que el TC ataca l’aranès l’hauríeu d’aprendre tots per no deixar-lo morir”:
Ara que eth TC ataque er aranés l'auríetz d'apréner toti entà non deishar-lo morir.
— Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) 13 de febrer de 2018
El relleu aranès de Boya al Parlament -no va obtenir l’escó el 21-D- el va agafar Anna Geli, número 6 de Junts per Catalunya a la demarcació de Lleida.
La diputada també s’ha mostrat totalment contrària a la decisió del TC. “Jo sempre parlaré aranès, mal que us faci. I serà la meva llengua preferentíssima. El parlaré amb els amics, amb els veïns, amb els familiars i amb tots aquells que vulguin aprendre'l. Perquè una llengua, com la dignitat, mai no la podreu escapçar. Adéu”, ha volgut deixar clar:
Òla TC.
— Anna Geli (@geli_anna) 12 de febrer de 2018
Jo tostemp parlaré #aranés, mau que vos hèsque. E será era mia lengua preferentíssima. Lo parlaré tamb es amics, tamb es vesins, tamb es familhars e tamb toti aqueri que lo volguen apréner. Pr'amor qu'ua lengua, com era dignitat, jamés la poderatz escapçar.
Adishatz.
L’aranès es troba en un moment delicat. Malgrat que ja fa 12 anys des que va ser declarat oficial, l’ús habitual ha disminuït un 20% en el mateix període. L'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana defensa recuperar la participació de la llengua en els àmbits socials, i nega la idea que ''la protecció de l'aranès va en contra de la protecció del català''.