Més recursos. L’advocat Gonzalo Boye ha presentat un recurs davant l’Audiència de Barcelona perquè anul·li l'anomenat acte de convalidació, que va dictar el magistrat Joaquín Aguirre, el 2 de juliol passat, per convalidar la còpia íntegra de les actuacions i del clonat dels mòbils de cinc investigats en el cas Volhov, realitzada el 20 de març passat per funcionaris de la Comissaria General d’Informació de la Policia espanyola. Les defenses dels 13 investigats de la peça de la ingerència russa al procés, van descobrir aquesta resolució, la setmana passada, quan finalment van poder tenir accés a la instrucció realitzada pel titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, en la qual es confirma que ha traspassat la informació del cas Volhov a la nova peça de la ingerència russa, creada pel magistrat en una resolució del 21 de juny passat. La gravetat és que tot el material convalidat va ser anul·lat per l’Audiència de Barcelona, el 29 de maig passat, on ordenava al jutge dur a judici el cas Volhov amb només el material aconseguit fins a 1 d’agost de 2023 o a arxivar-lo. El jutge Aguirre, però, en la resolució de juny admetia que havia fet “una solució alternativa”, en la resolució que imputava els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, i onze persones més. 

L’advocat del president Puigdemont i d'Alay, i que també està investigat en aquesta causa, acusa el jutge Aguirre d’haver fet una resolució de convalidació que no existeix a l’ordenament jurídic. “No sols és absurd, sinó que l'autoritat judicial que el signa ni tan sols ha pogut trobar els preceptes legals que donen suport a la seva decisió, perquè no sols és arbitrària sinó sense cap fonament legal. Aquí no hi ha frau de llei, ni tan sols. Senzillament, s'ha vist en l'obligació d'inventar un camí inexistent, atès que no hi ha cap precepte en el nostre Ordenament Jurídic que aculli aquesta imaginativa decisió ni doctrina ni jurisprudència en la qual parapetar-se. (...) La llei castiga aquest comportament”, manifesta Gonzalo Boye en el seu recurs, al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dilluns.

Clonació dels mòbils

Els mòbils que la policia espanyola ha tornat a examinar, després que ho fes la Guàrdia Civil, són de cinc dels detinguts l'octubre del 2020 amb el cas Volhov: l'exresponsable d'Exteriors de CDC i president de Catmon, Víctor Terradellas; l'exconseller d'ERC, Xavier Vendrell; l'empresari Oriol Solé, l'exdirigent de CDC, David Madí, i el director de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay. El penalista alerta que amb aquesta nova còpia "en realitat, segurament, el que es pretén és donar carta de naturalesa a evidències il·legalment obtingudes per particulars i aliens a l'administració de justícia". I és que, per ara, la policia espanyola no ha entregat el bolcat dels mòbils on surten les suposades converses incriminatòries, com ara la sorprenent identificació del periodista Carles Porta, ara investigat.

Els advocats dels investigats han denunciat que des del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona s'ha endarrerit l'enviament dels seus recursos a l'Audiència de Barcelona perquè aturi aquesta investigació, la qual consideren que és il·legal perquè ha desobeït l'ordre de la mateixa audiència d'aturar-la. El jutge Aguirre encara controla la causa fins que el Tribunal Suprem resolgui si accepta investigar aquesta suposada ingerència o no hi veu indicis en l'exposició raonada que  el magistrat va enviar-li el 8 de juliol passat.

Actuacions pel judici i d'altres, nul·les

En el recurs, el penalista exposa que la diferència entre l'actuat entre l'1 d'agost de 2023 i el 29 de maig de 2024 amb l'actuat a partir del 29 de maig de 2024, consisteix en el fet que "els actes anteriors no són vàlids, no poden servir per a un judici d'acusació, encara que sí que podria utilitzar-se la informació obtinguda per a aportar-la en un judici; això es deu al fet que la il·licitud no es deriva de vulneracions de drets fonamentals, sinó de l'incompliment de normes processals". Per contra, hi afegeix que no passa el mateix amb les actuacions posteriors al 29 de maig de 2024: "La seva nul·litat ho és de ple dret, per vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva, donat el no acatament a l'ordenat per la superioritat", és a dir, l'Audiència de Barcelona.

"És un procés kafkià, sens dubte, però, alhora, és bast i groller, atès que pretén burlar el que es disposa per l'òrgan judicial jeràrquicament superior, novament", clou Boye de la resolució anomenada de convalidació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!