Nova carregada de la defensa de Carles Puigdemont i Josep Alay contra el jutge instructor del Cas Volhov, Joaquín Aguirre. L'endemà de presentar una querella per prevaricació i malversació contra el jutge, l'advocat Gonzalo Boye ha presentat una nova recusació contra ell afegint-hi les declaracions d'Aguirre publicades aquest dilluns per Canal Red, en què es demostra la intencionalitat política de la seva actuació en aquest cas. En aquella gravació el jutge assegura que al govern de Pedro Sánchez li queden "dos Telenotícies alemanys" i se n'anirà a "prendre pel cul" i que tothom està prenent partit davant de l'amnistia i que "el partit" és ell.

"El recusat, sens dubte, és sobirà en el seu fur intern per pensar, o no pensar, el que consideri més oportú; però aquí ja no parlem del fur intern, sinó de l'externalització de les seves idees, els seus plans i l'ús polític que pretén fer de la present causa, d'una banda, per fer caure el Govern central i, de l'altre, per ser ell l´única carta a jugar: el partit soc jo. És a dir: el jutge, lluny de ser imparcial, es converteix en una part, un partit", argumenta.

Esquivar l'Audiència

El text recorda que el 21 de juny, el jutge va obrir una peça separada del cas Volhov en què investiga 13 persones, entre els quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont per traïció, i assegura que la raó d'obrir aquesta nova peça no era més que esquivar l'ordre de l'Audiència de Barcelona que unes setmanes abans li va reclamar tancar la instrucció del cas després de quatre anys sense prendre declaració a cap dels investigats. Així mateix recorda que en aquell escrit Aguirre "responsabilitza" el govern del PSOE, creat després de la moció de censura contra Mariano Rajoy i que té el suport de partits separatistes, de l'evolució de la investigació judicial.

En la recusació que ha presentat aquest dimecres la defensa de Puigdemont i Alay adverteix que les converses que va desvelar Canal Red, i que va publicar també Rac1 i ElNacional.cat, no només afecten la deguda imparcialitat del jutge sinó també la seva funció jurisdiccional.

Aquesta denúncia s'afegeix, com recorda el text, a l'anterior recusació formulada contra el jutge del cas Volhov presenta després que va aparèixer a la televisió pública alemanya el 30 de gener del 2024 donant per feta la trama russa del procés, i assegurant que tenir per objectiu desestabilitzar primer la democràcia espanyola i obrir "la porta del darrera a la infiltració a totes les democràcies liberals d'Europa Occidental". També s'ha vist precedida de la publicació d'unes afirmacions del jutge durant una presa de declaració de l'any 2022 en què assegurava que Puigdemont "es va cagar a les calces" i va "marxar en el maleter d'un cotxe en un estat de pànic".

Apartat amb la màxima agilitat

Tot plegat representa, segons subratlla l'escrit de recusació, "una pèrdua absoluta d'imparcialitat": "un magistrat concedint una entrevista sobre un cas que està instruint i parlant sobre quina és la seva tesi persecutòria, que no investigadora". A més, segons assegura, es tracta d'una entrevista que no va ser enregistrada per la televisió alemanya sinó per tercers, i lliurada a aquest canal públic abans de comunicar l'obertura de la peça separada del cas Volhov. Segons l'escrit, l'entrevista no va ser casual ni un acte d'irresponsabilitat, sinó un "concert previ", amb l'objectiu de "generar un relat que li serveixi per seguir sostenint una delirant versió d'una cosa que mai no ha existit".

"La judicatura no actua així i quan algú en el seu nom ho fa, ha de ser apartat amb la màxima agilitat possible perquè el que ha aconseguit és posar en qüestió el conjunt de la judicatura en matèria d'aplicació de la llei d'amnistia i la persecució de l'independentisme", adverteix. Per tot plegat la defensa de Puigdemont i Alay reclama substituir el recusat pel magistrat que correspongui per torn. Així mateix insisteix a reclamar una Ordre Europea d'Investigació per demanar a la televisió alemanya —canal 1 Das Ertes— els originals de l'entrevista a Aguirre per saber la data en què es va dur a terme.

Precisament aquest dimecres, el TSJC ha registrat la querella presentada per Puigdemont, Alay i Boye, que li ha correspost per repartiment al magistrat Carlos Ramos la ponència de la sala d'admissions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!