Gonzalo Boye, l'advocat de Carles Puigdemont, ha anunciat que presentaran una querella contra el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, per "prevaricar" en l'obertura d'una peça separada per investigar Puigdemont, el també expresident de la Generalitat Artur Mas i onze persones més dels seus entorns pels suposats delictes de malversació i traïció en el marc de la presumpta 'trama russa'. Un delicte, el de traïció, que està exclòs de l'amnistia si es demostra un atac o ingerència estrangera amb perill real contra l'Estat, però que el lletrat de Puigdemont descarta taxativament. "No tingui dubte que presentarem una querella molt ben fundada sobre la base de la prevaricació que ell ha comès i que ha signat", ha garantit Boye aquest divendres en una entrevista al 3/24.

L'advocat ha dit que en els pròxims dies es querellaran "contra ell i contra els qui resultin també responsables" de la suposada prevaricació, en considerar que Aguirre dirigeix, ha assegurat, la "veritable trama russa del procés". A més de prevaricació, Boye considera que el magistrat també malversa recursos públics, perquè, "com ell mateix diu en la pàgina 2, l'Audiència provincial [de Barcelona] li prohibeix continuar la instrucció amb efecte a juliol del 2023". El jutge assegura en el seu text que busca una solució alternativa "per raons d'equitat i justícia, així com per la importància històrica per a la Unió Europea" i Boye sosté que "en Dret, una solució alternativa es diu prevaricació".

"Del jutge Aguirre ens esperem això i moltes més coses. En el deliri d'Aguirre crec que no s'ha llegit l'amnistia. Perquè el delicte de traïció requereix uns requisits cumulatius que no es donen, perquè els fets no són delictius", ha argumentat Boye, que assegura que "hi ha una sèrie d'informes que diuen que això no va passar" i que aquest és "un plantejament molt psicodèlic". "La llei i la decència no permet el que ha fet", ha afirmat el lletrat, que considera que  "en res ajuda al prestigi de la judicatura estatal" que Aguirre estigui exercint.

L'advocat també ha assegurat que Aguirre ha anat dues vegades ja al Tribunal Superior de Justícia i aquest l'ha tornat les seves causes dient que no hi ha res. Boye ha reiterat que Aguirre va començar a obrir aquestes causes el 2016 i que són ja més de 8 anys que "gasta recursos públics per una obsessió" i que ara ha volgut encausar amb una teoria rocambolesca a persones properes a Puigdemont i també de retruc fer insinuacions per atacar el govern de Pedro Sánchez. "Des del punt de vista tècnic i jurídic això no és més que un disbarat", ha assegurat. "Jo no soc psiquiatre, però crec que això excedeix l'àmbit jurídic", ha conclòs.

Suposada traïció i ingerències russes

El jutge Aguirre investiga delictes de traïció i malversació de cabals públics per la suposada vinculació de líders independentistes amb autoritats russes i ingerències que hagi pogut haver-hi de Rússia o la Xina. En concret, el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona ha obert una nova peça separada sobre la ingerència russa al moviment independentista català dins del cas Diputació, obert el 2016 per unes subvencions a entitats afins a Convergència (que després va derivar a la causa de Volhov). El magistrat ha imputat una dotzena de persones, entre els quals es troben el mateix Boye; Puigdemont, el cap de gabinet de Puigdemont, Josep Lluís Alay; l'expresident català Artur Mas; el diputat Francesc de Dalmases; l'exconsellera Elsa Artadi; el llavors encarregat de relacions internacionals de Convergència, Víctor Terradellas; o un parell de periodistes, com Carles Porta. A la resolució es remet a viatges i despeses per la promoció de Catalunya a l'exterior.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!