Gonzalo Boye ha assegurat que amb la nova llei d'amnistia acordada aquest dimecres entre PSOE, Junts i ERC amb una "aplicació democràtica" blinda a tothom, però ha advertit que després l'aplicació judicial no depèn del poder judicial. En ser preguntat sobre la possibilitat d'un retorn de Carles Puigdemont —abans de l'estiu— amb l'aprovació de la llei, Boye ha afirmat que és moment de reflexionar i espera a veure com actua la justícia espanyola, i ha assegurat que segurament la qüestió s'haurà de resoldre a l'àmbit europeu. En una entrevista aquest dijous a la SER Catalunya, l'advocat de Puigdemont ha detallat que les esmenes apunten a fortificar la llei de cara a una "batalla europea", que "està guanyada".
"En el cas que hàgim d'anar a Europa, nosaltres aquesta batalla ja la tenim guanyada a partir del redactat actual de la llei. Dependrà dels jutges si volen una nova confrontació europea o no", ha afirmat. Respecte a la llei d'amnistia ha garantit que els forats que des de Junts demanaven cobrir, s'han cobert: "Nosaltres hem sostingut que hi havia uns forats que calia cobrir i s'han cobert i, al final, tant el Partit Socialista com ERC han entès la necessitat de fer aquestes modificacions".
Tots els forats coberts
Gonzalo Boye ha reivindicat que l'informe de la Comissió de Venècia "en un 99% va en línia amb les al·legacions" que va presentar Junts i que l'actual text representa, sens dubte, un acord polític entre els tres partits, textualment. L'advocat de Puigdemont —un dels artífexs del text— s'ha mostrat satisfet amb el resultat final de la llei d'amnistia "tots els forats que quedaven han quedat coberts, ERC i el PSOE han entès la necessitat de cobrir aquestes mancances", ha afirmat. Sobre els rumors apareguts en diversos mitjans que apuntaven que el retard de l'aprovació del text era conseqüència de les pressions de Boye per incloure la seva causa, ha negat rotundament aquestes informacions i ha afirmat que és "una infàmia" i que qualsevol que conegui tots els esborranys de la llei sap que "mai he estat dins de l'àmbit d'aquesta llei i sabem l'origen d'aquestes filtracions". En aquest sentit, ha defensat que tot està documentat "i podem revisar que mai ha estat sobre la taula".
Aprovació de la llei d'amnistia
L'acord sobre la llei d'amnistia s'adapta als estàndards europeus, exclou els delictes més greus de terrorisme i traïció i "en cap cas" exculpa delictes de corrupció. La llei seria aplicable immediatament una vegada que es publiqui en el BOE i garanteix que l'amnistia cobreix "totes les persones involucrades en el procés independentista, de manera que es tanqui definitivament una etapa que ha condicionat la vida política catalana i de tota Espanya durant massa temps". Un cop entri en vigor la norma, tindrà com a efecte l'aixecament de les euroordres que pesen sobre Carles Puigdemont, un fet que podria facilitar el retorn del president a l'exili.
El text pactat assumeix diverses de les reivindicacions de Junts i ERC. A proposta de Junts, per exemple, s'amplia l'àmbit temporal en el qual s'aplicarà l'amnistia, que començarà el novembre de 2011, dos mesos abans del que es preveu inicialment, i s'estendrà fins a novembre de 2023. En matèria de terrorisme, segons aquestes fonts, l'amnistia no inclourà els actes que vulnerin tant la Directiva europea sobre delictes de terrorisme de l'any 2017 com el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans. Pel que fa als delictes econòmics afegeixen, queda clar que en cap cas poden ser amnistiats delictes on hi hagi hagut enriquiment.