La sentència que aquest matí ha fet pública el Tribunal General de la UE demostra que les euroordres cursades contra Carles Puigdemont i Toni Comín l'octubre i novembre del 2019 són il·legals, segons l'advocat dels dos polítics, Gonzalo Boye. La sentència ha inadmès la demanda que Puigdemont i Comín van presentar contra el president del Parlament Europeu Antonio Tajani per no permetre'ls prendre possessió del seu escó després de les eleccions de maig del 2019. Això no obstant, el Tribunal General sí assumeix a la sentència que, tal com va dictar el TJUE, els dos polítics eren eurodiputats des del moment en què es va proclamar els resultats dels comicis, el maig del 2019.
Segons Boye, la principal conseqüència d'aquest pronunciament és que les euroordres cursades l'octubre i novembre del 2019 contra ells són il·legals, atès que es van emetre abans de demanar el corresponent suplicatori al Parlament Europeu. L'advocat no descarta presentar un recurs en alguns dels punts de la sentència que s'ha fet pública aquest matí. Així ho ha explicat a través d'un fil de piulades.
També Puigdemont ha reaccionat en el mateix sentit a través del seu compte de Twitter. L'eurodiputat de Junts subratlla que la sentència deixa clar que des del primer dia en què es van proclamar els resultats gaudien de la immunitat i, per tant, aquest ja no és un argument de part sinó "una sentència europea".
Com ha apuntat Boye, també Puigdemont assenyala la intenció de presentar un recurs de cassació contra la decisió d'avui del TGUE i recorda que el TJUE ja va acceptar retornar-li la immunitat cautelarment el passat mes de maig després que el Tribunal General denegués aquesta mesura.
El TGUE ha inadmès el recurs de Puigdemont i Comín per considerar que el president de l'Eurocambra es va limitar a aplicar la legislació espanyola en no permetre que assumissin els seus escons. El tribunal argumenta que la decisió no va generar efectes jurídics, per la qual cosa no es pot recórrer.
Puigdemont i Comín van aconseguir prendre possessió de l'escó sis mesos més tard de les eleccions, després que el desembre del 2019 el TJUE deixés clar que el republicà Oriol Junqueras, que també va obtenir l'escó en aquells comicis, gaudia d'immunitat des del moment en què es van proclamar els resultats i, per tant, hauria d'haver pogut viatjar a Estrasburg per assumir l'escó.