L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha carregat contra els fiscals encarregats de la causa del procés per haver-se pronunciat ja sobre com procedirien acabada d'aprovar la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats aquest dijous al matí. El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha convocat els quatre fiscals del Tribunal Suprem encarregats del procés per unificar criteris sobre l'aplicació de la llei d'amnistia i aquests ja l'han avisat que no veuen procedent aplicar l'amnistia als encausats per malversació durant l'1-O, és a dir, Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín, Lluís Puig o Jordi Turull, ni tampoc demanar que s'aixequin les ordres de detencions. A través d'un missatge a la xarxa social X, Boye ha ironitzat sobre que els fiscals ja s'hagin pronunciat sobre una norma que encara no està en vigor.

"És interessant que els fiscals s'hagin pronunciat, sense que ningú els ho sol·licités, sobre una llei que, llavors, ni era aprovada i, ara, ni tan sols ha estat publicada… És a dir, opinant sobre una norma que encara no està en vigor", ha criticat el lletrat, referint-se que la mesura de gràcia envers el procés s'ha aprovat avui a la cambra baixa, però encara falten uns dies fins que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i, per tant, entri en vigor.

gonzalo boye amnistia twitter
Gonzalo Boye, a X

Els fiscals del Suprem s'oposen a aplicar l'amnistia per malversació i a aixecar les ordres de detenció

Els fiscals del Suprem responsables del judici del procés han informat el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont no pot ser retirada per l'amnistia i que no veuen viable aplicar la norma al delicte de malversació. Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno li han argumentat que les mesures cautelars i ordres de detenció no poden ser aixecades, malgrat que la llei contempla que han de ser alçades immediatament quan entri en vigor en el BOE. Els fiscals han formalitzat la seva posició mitjançant el lliurament d'un escrit al fiscal general en el qual, a més, raonen que cal sol·licitar una qüestió prejudicial davant el Tribunal Superior de Justícia de la UE i una altra d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional. A més de Puigdemont, el jutge del Suprem Pablo Llarena manté vigents les ordres de detenció contra els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig.

En la trobada, els fiscals també han traslladat al fiscal general que no es pot amnistiar el delicte de malversació, la qual cosa afecta els quatre condemnats que compleixen penes d'inhabilitació per aquest delicte, que són l'exvicepresident Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. I també concerneix Puigdemont, Comín i Puig, processats per malversació i desobediència. D'aquesta manera, els fiscals entenen que l'amnistia només es pot aplicar als delictes de desobediència i desordres públics.

El Congrés aprova l'amnistia

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous definitivament la llei d'amnistia i quedarà en mans dels jutges, que seran els encarregats d'aplicar-la una vegada que la llei sigui publicada en el BOE i entri en vigor. Sis mesos després de ser registrada en la cambra baixa pel PSOE en solitari, però amb el suport manifest de tots els socis de govern i parlamentaris, la llei que preveu amnistiar a prop de 370 encausats pel procés ha vist llum amb el suport de 177 vots a favor enfront de 172 en contra. Una norma que l'Executiu aprova "en favor de la normalització de la convivència a Catalunya" —mentre que l'independentisme i l'esquerra la defensa com a la fi a la repressió i judicial i política— i que va ser pactada amb l'independentisme català a canvi dels seus suports a la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!