La investigació per terrorisme que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha obert en el cas Tsunami Democràtic pot incórrer en una banalització expressament censurada per la Unió Europea que "prohibeix presentar com a actes terroristes aquells que no són més que l'exercici legítim de drets fonamentals". Aquest és l'advertiment que l'advocat Gonzalo Boye ha fet a l'Audiència Nacional a través de l'escrit en què reclama accés a la informació del procediment contra el cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, i que li siguin notificades totes les resolucions que s'hi han dictat. L'advocat situa el procediment contra Tsunami com una més de les causes de lawfare contra l'independentisme o persones del seu entorn, "inclús, fins i tot els seus advocats".

El jutge Manuel García Castellón va fer pública ahir la seva interlocutòria sobre el cas Tsunami, per delicte de terrorisme, en què investiga Alay, així com el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, entre d'altres. El jutge ha demanat a la Guàrdia Civil que investigui si la mort d'un passatger francés a l'aeroport durant les protestes el 14 d'octubre del 2019 es pot vincular a la investigació de Tsunami.

Terrorisme

Boye explica que ha conegut pels mitjans de comunicació la qualificació de terrorisme que atribueix el jutge a aquesta investigació, així com el fet que s'atribueix a les protestes de Tsunami la mort d'un ciutadà francès -que recorda que va ser desmentida pels serveis mèdics que el van atendre- i ironitza que sens dubte això deu obeir a "un error d'apreciació" que haurà de ser "corregit en el curs de la tramitació del procediment".

Adverteix que ha estat un error banalitzar amb aquest concepte perquè els actes terroristes constitueixen una de les violacions més greus dels valors universals de la dignitat humana i els principis fonamentals en què es basa la UE. La voluntat del legislador de la Unió "impedeix la banalització del terme i la criminalització de conductes que, com venim dient, no són més que l'exercici i gaudi legítim dels drets i llibertats reconeguts, entre d'altres, a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE".

Actuació contra Alay

L'advocat retreu que ha conegut a través dels mitjans l'actuació contra Josep Lluís Alay, que figura entre altres molts ciutadans catalans identificats policialment com a independentistes; explica que desconeix des de quan es dirigeix contra ell aquest procediment, tot i que el jutjat sí coneix Alay i el seu advocat; i ironitza que el fet que des del 2019 no se'ls hagi notificat cap tipus de resolució deu obeir a un error. "O a que, essent un procediment prospectiu i dirigit, en el fons, en contra de centenars de milers de ciutadans que van participar a les manifestacions celebrades sota el lema de Tsunami Democràtics'ha pogut ometre el mantenir-nos al cas del curs del procediment", afegeix.

Davant d'aquesta situació, el lletrat reclama accés a la integritat de les actuacions i que se'ls notifiquin oficialment totes les resolucions dictades al llarg d'aquests anys per, així, poder recórrer-les.

Investigar Puigdemont sense suplicatori

En resposta a la intenció del jutge García Castellón de preguntar al TJUE sobre si es pot aplicar l'amnistia en delictes de terrorisme, Boye adverteix que resulta inimaginable que el jutge pretengui fer plantejaments prejudicials davant del Tribunal de Justícia de la UE sobre conductes que, assegura, no constitueixen cap delicte; o bé que el jutjat pugui estar investigant com a terroristes l'activitat acadèmica o professional, fins i tot política, d'Alay; o que hagi "estat investigant durant anys un membre del Parlament Europeu", en referència a Carles Puigdemont, sense el preceptiu suplicatori, "després que el Regne d'Espanya hagi informat al Parlament Europeu que aquesta Audiència Nacional ni investigava el citat eurodiputat ni al seu entorn". "És a dir, no només podrem defensar el meu client sinó, a més, ser els primers a desmentir un contingut que, en cas de ser cert, seria incompatible amb l'ordenament de qualsevol estat democràtica i de dret, també respecte el dret de la Unió", conclou.

Lawfare

Boye aprofita també el seu escrit per atribuir la investigació contra Alay a una de les diferents causes prospectives que s'han gestat per criminalitza un moviment polític que "si per alguna cosa s'ha caracteritzat és pel seu caràcter clarament pacífic", i assegura que es tracta de lawfare, és a dir, "accions judicials empreses com a part d'una campanya en contra d'un país o grup".

L'advocat aprofita per fer una descripció del lawfare, i concloure que totes aquestes característiques es reuneixen en a la causa de Tsunami. Però també deixa clar que aquest no és l'únic cas "amb desenes d'afectats per l'ús de procediments judicials amb finalitats de persecució política, desacreditació o destrucció de la imatge pública o inhabilitació de l'adversari polític". A l'escrit denuncia que al llarg dels darrers anys han proliferat els procediments penals, sancionadors administratius o de derivació comptable, que tenen com a única raó el fet que es dirigeixen contra independentistes catalans o persones del seu entorn.