El Tribunal Suprem va emetre aquest dilluns dues interlocutòries en què declara no amnistiable el delicte de malversació, i per tant deixa fora de l'àmbit d'aplicació de la llei el president a l'exili Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras, i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. El Suprem també manté les ordres de detenció a l'Estat contra Puigdemont, Comín i Puig, l’aixeca contra Marta Rovira i no arxiva la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa fins al 2030 i 2031. Gonzalo Boye, l'advocat del president a l'exili, ha estat molt contundent amb aquestes interlocutòries del Suprem i ha carregat amb força contra l'òrgan, i ho ha fet comparant Espanya amb un altre país.

En declaracions a la SER Catalunya, el lletrat ha comparat l'estat espanyol amb l'Albània dels anys 80, quan aquest país estava sotmès a una dictadura comunista sota el mandat del dictador Enver Halil Hoxha. Gonzalo Boye ha recordat que Albània estava aïllada, com li passa ara a Espanya, ja que "les ordres del jutge Pablo Llarena només tenen valor a Espanya, que s'ha encapsulat. El Tribunal Suprem ha retirat de facto Espanya de la Unió Europea". És per això que ha assegurat que aquestes interlocutòries del Suprem no són jurídicament serioses i encara menys segures.

El retorn de Carles Puigdemont

Una vegada més, Boye ha reiterat la intenció del president Carles Puigdemont de tornar a Catalunya per la investidura. "Puigdemont no deixarà que cap jutge li marqui l'agenda, per tant, malgrat que hi hagi ordres de detenció, Puigdemont té previst ser-hi per la investidura", ha insistit l'advocat. 

En una interlocutòria de 51 pàgines amb un vot particular, la sala penal, presidida per Manuel Marchena, ha declarat amnistiat el delicte de desobediència pel qual van ser condemnats els líders independentistes perquè el consideren totalment circumscrit a la llei d’amnistia, tot i que obre la porta a plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. En canvi, declara no amnistiat el delicte de malversació de fons públics pel qual havien estat condemnats Junqueras, Romeva, Turull i Bassa. Igualment, el magistrat instructor al Suprem de la causa del procés, Pablo Llarena, declara no aplicable l'amnistia a Puigdemont, Comín i Puig pel delicte de malversació i manté les ordres nacionals de detenció contra ells per aquest delicte.

Querella contra el jutge Aguirre

L'advocat ha recordat aquest dimarts que té previst presentar una querella contra el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, després que Diario Red hagi publicat un àudio on el magistrat es vantava d’haver aturat la tramitació de la llei d’amnistia al gener gràcies a la seva investigació del cas Volhov on apunta a un possible delicte d’alta traïció. Boye s'ha referit a aquests àudios com les proves que "ratifiquen que el monstre del jutge Aguirre el creen una sèrie de mitjans que han donat corda a aquesta mentida".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!