Les autoritats franceses van detenir aquest dissabte a Pàvel Dúrov, fundador i CEO de Telegram, sobre el que penjava una ordre de detenció francesa emesa per l'oficina de menors (OFMIN) de la Direcció Nacional de Recerca Criminal sobre la base d'una investigació preliminar. S'espera que el multimilionari franc-rus comparegui davant un jutge d'instrucció en les pròximes hores, quan podria enfrontar-se a acusacions que inclouen terrorisme, tràfic de drogues, complicitat, frau, rentat de diners, i distribució de contingut pedòfil, entre altres càrrecs, segons apunten els mitjans francesos. Entre les reaccions a la detenció de Dúrov destaca la de Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, que ha criticat l’estratègia que s’amaga darrere d’aquesta detenció per part de les autoritats franceses. Una estratègia que, segons argumenta, “pretén posar-nos davant el dilema de "més seguretat o més llibertat”, i en opinió de l’advocat, “sense llibertat, l'únic que existeix és una aparença de seguretat”.
Boye ha explicat en una publicació a la xarxa x (antic Twitter), que l’estratègia darrere de la detenció de Dúrov “és evident”, i l’argumenta en la base a tres objectius. D’una banda, “criminalitzar l’activitat de la plataforma en funció de l'ús que alguns dels seus usuaris puguin fer d’ella”. En segon lloc, “amenaçar al propietari de la plataforma amb severes penes de presó”, i per últim, busca “forçar-lo a fer el que no vol ni deu: donar accés als seus servidors perquè les autoritats franceses s’apoderin, directa o indirectament, de totes les dades de les comunicacions mantingudes a través de Telegram”.
L’advocat xilè recorda que aquesta mateixa estratègia “es va utilitzar anteriorment contra diverses plataformes de missatgeria encriptada” i que això va ser el mitjà “pel qual es van apoderar de milions de comunicacions privades, emparant-se en la ‘lluita contra la delinqüència’”.
L’advocat del president a l'exili, que ha estat denunciat per presumptes delictes d’obstrucció a la justícia i de l'omissió dels deures d’impedir delictes, sempre ha destacat per la defensa de la llibertat i no ha dubtat mai a criticar als que exerceixen el poder de forma injusta. Boye s'alinea amb els defensors dels drets humans i la llibertat d’expressió que han denunciat la detenció de Pável Dúrov. A França, la detenció del cofundador i CEO de Telegram ha suscitat reccions a les xarxes socials i preocupació entre la comunitat tecnològica i entre els defensors de la llibertat a Internet. Les organitzacions de drets humans i activistes prollibertat han condemnat enèrgicament la detenció, que amenaça amb una condemna que pot arribar als 20 anys de presó, segons mitjans francesos. Fins al moment, no hi ha hagut reaccions oficials del govern francès o d’altres polítics destacats, i tampoc el ministeri de l’interior o la policia han fet comentaris públics sobre la detenció.