L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que entre els "patriotes espanyols" hi ha “cops de colze” per veure qui deté l’expresident de la Generalitat i líder de Junts quan torni a Catalunya. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Boye ha admès aquest diumenge que preveuen la possibilitat d'arrest, ja que tots els escenaris estan oberts “al que considerin els jutges del Tribunal Suprem pel que fa a una llei en vigor”, en referència una amnistia que els magistrats es mostren reticents a aplicar en el cas de Puigdemont per malversació en el marc del procés. En tot cas, el lletrat afirma que estan preparats “per a tots els escenaris imaginables”, si bé no ha volgut donar més detalls "per no donar-los avantatge".
Tot i el perill de detenció, l’advocat sosté que Puigdemont ha estat “molt clar” pel que fa al seu retorn i que ho vol fer quan hi hagi una investidura al Parlament de Catalunya. “La data no la posem nosaltres”, ha remarcat Boye, si bé ha deixat anar que se'n va de vacances amb el material de feina a la maleta. “El president mai no ha supeditat les seves actuacions polítiques en funció del que estableixi el Suprem”, ha afirmat. Això sí, l'advocat de Puigdemont ha avisat que una detenció en directe dins de la cambra legislativa catalana seria “molt greu” i un “atemptat més a la democràcia”.
L'ordre de detenció "no té mandat legal"
Amb tot, Boye ha defensat que l’ordre de detenció “no té mandat legal", ja que assegura que la petició es fa desobeint una llei en vigor, la de l’amnistia, i sense que cap acusació hagi demanat l'activació de la detenció, afegeix. "Això no compleix els requisits més bàsics. I en tot cas qui ho hauria de demanar seria Vox —acusació particular— de manera que és molt trist que el Tribunal Suprem quedi en mans de Vox", ha argumentat. Tot seguit, Boye, que ha admès contactes entre els Mossos d'Esquadra i Puigdemont al juny per les circumstàncies de la tornada, ha qüestionat que ningú hagi de veure's obligat a complir l'ordre de detenció: “Hi ha massa incompliments perquè algú se senti emparat a actuar d'acord amb aquesta ordre de detenció”, ha afirmat l'advocat.
Sobre la qüestió d'inconstitucionalitat que ha elevat el Suprem al Tribunal Constitucional (TC), Boye afirma que "no té cap fiabilitat, ni tan sols està ben formulada". Segons l'advocat, els magistrats diuen que és inconstitucional perquè afecta el principi d'igualtat davant la llei i tenen intenció de jutjar la malversació, però sí que preveuen amnistiar la desobediència. "Una llei és inconstitucional o no", sentència. "Creiem que s'han fet trampes al solitari per no aplicar l'amnistia i no aixecar les mesures cautelars en cas de plantejament de qüestió d'inconstitucionalitat que inclou la llei", ha afirmat Boye, que afirma que al Suprem "ja no tots estan alineats com han estat en totes les resolucions del procés" i això ho mostra, diu, que una magistrada, amb el seu vot particular, es pronunciï a favor d'elevar la qüestió als tribunals europeus i valorés "que es fa una interpretació irracional de la norma".