Ajornament clau. Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay, ha demanat al magistrat Manuel García-Castellón que ajorni les declaracions dels investigats de Tsunami Democràtic, que va programar pel 22 de maig, perquè aquest dia té un judici que estava assenyalat abans. El  jutge de l'Audiència Nacional no hauria de posar cap pega per canviar la data dels interrogatoris perquè és habitual fer-ho si una de les parts ho demana, i en aquest cas un advocat defensor que no pot assistir als interrogatoris dels encausats. Els  10 investigats  per terrorisme a l'Audiència Nacional guanyen temps amb aquest ajornament perquè l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, prevista pel 30 de maig, ja  entra en un compte enrere. Tots els advocats defensors asseguren que la llei d'amnistia hauria de fer arxivar el cas Tsunami perquè està dins de les causes del Procés. La decisió final és del jutge, però.

El titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional ha estat criticat pels partits i entitats independentistes per voler torpedinar acords entre el PSOE  amb Junts i ERC per tirar endavant la llei de l'oblit penal de  totes les causes del Procés. La primera acció qüestionada és que després de tenir la causa de Tsunami adormida des del 2019, va acordar el 6 de novembre de 2023 imputar a 12 persones pel delicte de terrorisme, entre els quals va incloure el president a l'exili Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. 

Declaracions per videoconferència

La Fiscalia s'ha oposat a qualificar les mobilitzacions de Tsunami com a terrorisme,  i considera que com a molt hi ha desordres públics. Les acusacions populars de Vox, Dignidad y Justícia y Societat Civil Catalana han ajudat el magistrat a tirar endavant la causa per terrorisme, però també el Tribunal Suprem, que ha acceptat  investigar Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg,  que ha revalidat l'escó, pel seu aforament, per terrorisme en la causa de Tsunami.

Precisament, la magistrada instructora del Suprem Susana Polo, a principis d'abril, va proposar a Puigdemont i Wagensberg de declarar de forma voluntària i per videoconferència la setmana del 17 de juny, en constatar que són a l'estranger. Una decisió que ha empipat a les acusacions particulars. La data no és aleatòria: la llei d'amnistia  hauria d'estar ja en vigor, i per tant ,la magistrada ha d'avaluar si arxiva el cas Tsunami. I, alhora, el president Puigdemont ja no tindrà  la protecció de la cambra europea perquè haurà d'assumir l'acta al Parlament.

Per la seva part, el jutge García-Castellón ha copiat parcialment la magistrada Polo i permet als 10 encausats de Tsunami que declarin per videoconferència, però des d'un jutjat de Barcelona. Almenys quatre encausats de Tsunami estan a Suïssa per evitar aquesta imputació que consideren política i sense fonaments.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!