Gonzalo Boye i Andreu Van den Eynde, advocats i víctimes de l'espionatge amb el programari Pegasus, han valorat l'informe del comitè del Parlament Europeu sobre aquest cas del programa d'espionatge. En el text s'arriba a proposar implicar l'Europol en la investigació d'Espanya, per estudiar a fons el cas. Tanmateix, els dos advocats veuen curt el text, segons han exposat a Catalunya. El més crític ha estat Boye, qui a Catalunya Ràdio ha dit: "L'informe té coses positives, però també es queda a mitges tintes. Es queda a mitges i busca l'equidistància, i en matèria de drets, l’equidistància és complicitat".
"S'ha perdut una oportunitat per explicar per què ens van espiar", ha lamentat Boye. L'advocat també ha subratllat que no es condemna l'espionatge espanyol com sí que s'ha fet en altres casos, com amb Grècia. Finalment, ha apuntat el que considera un dels principals errors: "L'informe no prohibeix l'ús de Pegasus".
Per la seva banda, Van den Eynde ha afirmat: "Tots els indicis apunten al CNI. L'informe del Parlament Europeu ha de tenir incidència en les causes judicials obertes per l'espionatge amb el programa Pegasus".
L'informe Pegasus: un any i tres mesos d'avaluacions
El text que es va presentar el passat dilluns sobre Pegasus és el resultat d'un any i tres mesos d'avaluacions. En el document, els eurodiputats donen per fet que el govern espanyol està darrere el Catalangate i lamenten la manca d'informació que els han proporcionat les autoritats estatals per justificar l'espionatge. En aquest sentit, exigeixen una investigació "justa i efectiva" dels casos d'espionatge no reconeguts pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i demanen a l'Estat que ofereixi més informació sobre les escoltes que es van produir sota l'argument de la seguretat nacional.
El document posa especial èmfasi en el Catalangate. Citizen Lab va apuntar que l'espionatge hauria abastat un total de 65 individus vinculats a l'independentisme. D'aquests, el CNI en va reconèixer fins a 18. Si bé el text reconeix que l'espionatge d'aquests 18 casos va ser "adequat o proporcionat" i sota ordre judicial, també assenyala que no es van presentar càrrecs criminals contra aquestes persones.
Des del Govern de la Generalitat i Esquerra Republicana de Catalunya valoren positivament l'informe, però no tot l'independentisme es mostra satisfet. Carles Puigdemont s'ha abstingut en l'informe del comitè sobre Pegasus del Parlament Europeu i ha acusat els autors del text de fer "seguidisme" del govern espanyol a les conclusions, on es defineix Espanya com un estat amb un sistema judicial independent i amb garanties.