Carregada de Gonzalo Boye contra el fiscal que l'acusa de blanqueig de capitals. I des d'una pantalla de cinema. A les portes del judici que ha de començar el 18 de novembre a l'Audiència Nacional, l'advocat de Carles Puigdemont ha denunciat en un documental que les acusacions contra ell són un muntatge del qual responsabilitza al fiscal del cas, Ignacio de Lucas. Boye no dubta a atribuir la persecució judicial a la qual està sent sotmès des del 2019 als èxits aconseguits a favor de l'independentisme. "Han vingut a destruir-me com a persona. Com que no poden amb Puigdemont, van a per Boye. Sóc un ciutadà sense drets", assegura. El fiscal demana 10 anys de presó per Boye a qui acusa de blanqueig de capital provinent de narcotràfic en un cas en què està implicat el narcotraficant José Ramón Prado, conegut com a Sito Miñanco.
La preestrena del documental Gonzalo Boye. El enemigo público, ha reunit aquest dilluns a la Filmoteca de Catalunya una amplia representació política de Junts, entre els quals el president del Parlament, Josep Rull, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i el portaveu, Josep Rius. Entre el públic, hi havia també l'esposa de Puigdemont, Marcela Topor, i Jami Matamala. Unes butaques buides recordaven els polítics independentistes que segueixen a l'exili.
El documental, que té format d'entrevista, repassa la persecució judicial a què el jutge Pablo Llarena ha sotmès Carles Puigdemont per mitja Europa; el moment en què Boye assumeix la seva defensa; la decisió de la justícia belga de deixar-lo en llibertat; la detenció a Alemanya; el rebuig de la justícia alemanya a acceptar entregar-lo a Espanya per rebel·lió... Aquest punt marca un gir a la història, a parer de l'advocat, que assegura que a partir d'aquell moment va ser ell mateix qui va quedar al punt de mira.
Muntatge contra Boye
És en aquest moment quan un cas del qual s'ocupaven al seu despatx, sobre la recuperació de 800.000 euros propietats de Manuel González Rubio que havien estat intervinguts a l'aeroport de Barajas, acaba convertint-se en un cas per blanqueig de capitals en què el mateix Boye apareix com a investigat.
Una de les peces clau de l'acusació és la declaració d'uns dels acusats, Manuel Andrés Puente Saavedra, que va canviar el seu testimoni per incriminar-lo. Tot seguit, Puente Saavedra, que en aquell moment era a la presó, va ser posat en llibertat. "La declaració de Puente Saavedra contra mi és una declaració comprada i un policia no pot pagar aquest preu, l'ha de pagar el fiscal", denuncia Boye.
Una de les principals novetats que incorpora el documental es una conversa de Boye amb l'advocat de Puente Saavedra en què aquest li reconeix que la policia va visitar el seu client a la presó i li van oferir deixar-lo en llibertat si l'incriminava.
"A mi em donaria vergonya dir-me fiscal i fer aquestes coses", assegura l'advocat en referència a Ignacio de Lucas. Així mateix, Boye enumera les proves pericials que demostren que és impossible que es produïssin la reunió en què, segons l'acusació, es va acordar que l'advocat s'encarregaria del blanqueig. Segons aquestes proves documentals i dels localitzadors dels mòbils, un dels suposats assistents a la reunió ni tan sols estava a l'Estat espanyol i un altres no era a Madrid. A més, els que eren a Madrid tampoc es trobaven aquell dia al despatx de l'advocat tal i com asseguren per inculpar-lo.
El documental acaba amb un al·legat de l'advocat en què, replicant directament al fiscal, desmunta una a una totes les referències que es fan contra ell a l'escrit d'acusació.
S'han encarregat de presentar la preestrena el director del documental, Sebastián Arabia, i el mateix Boye, que en una intervenció en català ha denunciat les ofensives judicials que estan patint tan ell com els polítics independentistes. "Pensen en debilitar-nos i, si poden, destruir-nos. Però no són conscients que no ho aconseguiran i que tampoc ens fan sentir por. Sóc al costat correcte de la història i això no té preu", ha reblat.
El documental s'estrena a Filmin aquest mes de setembre.