L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha donat més detalls a Twitter sobre la detenció del també president de Junts per Catalunya a l'aeroport de L'Alguer per part de les autoritats italianes. Boye ha confirmat que Puigdemont "ha estat detingut a la seva arribada a Sardenya on anava com a eurodiputat". Sobre la detenció, ha explicat que "és en funció de l'euroordre del 14 d'octubre de 2019 que, per imperatiu legal (segons estableix l'Estatut del TGUE), es troba suspesa".

En aquest sentit, "Espanya va informar al Tribunal General, i així es recull en la resolució del 30 de juliol passat, que cap país executaria una ordre d'aquestes característiques, en la mateixa resolució el vicepresident del TGUE va indicar que, de ser necessari, es sol·licités una nova mesura cautel·laríssima", assevera Gonzalo Boye. D'aquesta manera, per tal de poder detenir-lo, faria falta, segons l'advocat, tornar a demanar aquestes mesures per part de l'Estat espanyol, cosa que no hauria passat.

Més endavant, en una entrevista al Més 324, l'advocat de Puigdemont ha manifestat que l'eurodiputat "està tranquil" i ha indicat que treballen "amb serenitat" per tal que el president a l'exili pugui sortir aquest divendres en llibertat. Al matí, passarà a disposició judicial.

Asens parla de "detenció il·legal"

El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha reaccionat a través de Twitter a la detenció del president Carles Puigdemont aquesta nit a l'aeroport de l'Alguer per part de les autoritats italianes. El diputat assegura que aquesta detenció és "incomprensible". En aquest sentit, qüestiona la seva legalitat: "Es basa en una ordre de detenció judicial suspesa pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. A mi això em sembla que és una detenció il·legal".

En aquesta línia també s'ha expressat l'exvicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa, que parla d'"engany" i que ha escrit: "Espanya acaba de provocar la detenció d'un eurodiputat per part d'un altre estat membre de la Unió Europea. Ho ha aconseguit enganyant el Tribunal de Luxemburg, doncs varen dir que això no passaria. La detenció durarà màxim unes hores, però la vergonya d'Espanya quedarà per a la història".

Més endavant, Costa ha publicat que "el govern espanyol va dir al Tribunal de Luxemburg que l'euroordre contra el president estava suspesa, com preveu el Reglament del TJUE. No era cert. Llarena no ha dictat mai cap resolució desactivant-la o suspenent-la. Hauran de donar moltes explicacions i no només al Tribunal de Justícia de la Unió Europea".

Sassoli, informat de la detenció

El president del Parlament Europeu, l'italià David Sassoli, ha estat informat de la retenció per la policia italiana del president català a l'exili, Carles Puigdemont, a l'Alguer (Sardenya), segons ha sabut ElNacional.cat en fonts coneixedores de les gestions que s'estan realitzant després de l'actuació policial.

Es dona el cas que les ordres de detenció europees cursades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena van quedar suspeses, per la qual cosa, una eventual extradició quedaria també en l'aire en espera del que puguin decidir els jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, davant el qual serà posat a disposició el president Puigdemont aquest divendres.

El 30 de juliol passat, Puigdemont i els també eurodiputats de Junts per Catalunya Toni Comín i Clara Ponsatí van perdre de nou la immunitat com a membres del Parlament Europeu.  

El Tribunal General de la UE (TGUE) havia tornat l'aforament als tres europarlamentaris com a mesura cautelar, mentre resolia el recurs que van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori sol·licitat pel jutge instructor del Tribunal  Suprem Pablo Llarena.

Això no obstant, el tribunal va desestimar el recurs i, per tant, va aixecar també les mesures cautelars. El vicepresident del TGUE va considerar que els eurodiputats "no han demostrat que puguin ser objecte d'una detenció imminent". Com tampoc hi veia risc que sortissin de Bèlgica per participar en reunions del Parlament Europeu a Estrasburg. 

També es recordava en la resolució del TGUE del 30 de juliol que el Tribunal de Justícia de la UE té pendents unes qüestions prejudicials presentades per Llarena arran de la decisió de la justícia belga de desestimar l'euroordre contra el conseller Lluís Puig. Aquestes prejudicials, s'assenyalava, suspenen el procés penal fins que es resolguin els dubtes plantejats per Llarena, i, per tant, “l’execució de les ordres de detenció europees també han estat suspeses”.

 

Imatge principal: Gonzalo Boye, en una fotografia d'arxiu. ACN.