Aquest dilluns el jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona va arxivar provisionalment la investigació per l'espionatge als telèfons mòbils del líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i l'expresident del Parlament i conseller d'Empresa, Roger Torrent, mentre no arriba la informació sol·licitada a l'empresa israeliana NSO, propietària del programari Pegasus. El magistrat considera que en no poder avançar la investigació sense aquesta informació, la instrucció podria caducar, i per això suspèn els terminis d'instrucció fins que NSO respongui. Aquest dimarts, en declaracions a TV3, l'advocat Gonzalo Boye ha indicat que "pot ser que l'arxivament judicial sigui per evitar que s'esgotin els terminis, però ho desconec. El nostre plantejament és que no sabem qui ho va encarregar, ho ha de dir la investigació". En la mateixa línia, l'advocat ha subratllat que el fet que l'espionatge s'hagi fet amb una autorització judicial "no vol diu que no sigui un delicte".

 

Boye ha explicat que en el cas de Torrent i Maragall ell considerava que era millor presentar querelles per separat per tenir cadascú el seu cas concret per investigar; Boye apunta que potser l'espionatge dels dirigent d'ERC el podrien haver encarregat persones diferents. L'escrit de la defensa de Torrent i Maragall considera que s'ha de mantenir la investigació oberta en aquest jutjat l'octubre del 2020 perquè cal analitzar si s'hi acumulen altres denúncies interposades fa poc per l'espionatge amb Pegasus d'altres independentistes catalans. "És de sentit comú que el sistema penal no pot mantenir obertes en paral·lel diferents investigacions pels mateixos fets i dirigides contra els mateixos organismes o persones, i que no tindria sentit que 65 jutjats diferents remetessin 65 comissions rogatòries per preguntar les mateixes dades", afirma l'advocat Andreu Van den Eynde.

L'advocat recorda també que quan va presentar la querella per l'espionatge a Torrent i Maragall va demanar algunes diligències que el magistrat instructor va decidir no ordenar en aquell moment. Per últim, reafirma que des del 4 de febrer del 2021 consta la traducció de la resposta d'Irlanda a la comissió rogatòria on es demanava el lloc de residència d'unes dades informàtiques reclamades. Irlanda va dir que les dades s'emmagatzemen als Estats Units, però el jutge instructor no ha fet cap altre pas des d'aleshores. Per tot això, la defensa de Torrent i Maragall considera que no es pot tancar provisionalment la causa, perquè encara es poden fer altres diligències d'investigació i, a més, es poden acumular altres víctimes del mateix espionatge.

Boye, víctima d'espionatge

L'advocat Gonzalo Boye és un dels 18 espiats amb Pegasus que ja ha confirmat el Centre Nacional d'Intel·ligència: "Això que han fet és un delicte, els arguments són increïbles, ja hem fet una posada en coneixement al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del cas i també ho farem en breus al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE)", ha relatat Boye. De la mateixa manera, el lletrat s'ha mostrat convençut que les institucions europees atendran el cas: "Al TGUE no li agradarà gens la manera d'actuar d'Espanya", ha asseverat Boye.