L'advocat Gonzalo Boye, en representació de l'ANC i el Consell per la República, ha acusat la Comissió Europea d'haver vetat la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) de les entitats sobiranistes pel "fons de la qüestió". "El que molesta en realitat és el fons de la qüestió", s'ha queixat Boye al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE).

L'advocada defensora de l'executiu europeu, Maria-Isabel Martinez del Peral, ha assegurat que "la justificació és breu, però suficient". "No és tan dramàtic que es denegui la petició perquè es pot reformular", ha afegit.

Segons Boye, si Brussel·les hagués "fonamentat" bé la denegació de la Iniciativa de les organitzacions independentistes haurien fet "quatre canvis" al text i l'haurien tornat a presentar. "El que realment els preocupa és el procediment públic que suposa l'ICE", ha alertat Boye.

Boye ha acusat la Comissió Europea de vetar l'ICE independentista pel "fons de la qüestió" / Foto: ACN

El TGUE decidirà en els pròxims mesos si tomba o no la decisió de la CE de rebutjar la iniciativa de les entitats independentistes. Si la CE perd el cas en última instància, es veuria obligada a permetre una campanya de suport a l'ICE catalana arreu d'Europa. 

En cas que sigui així, l'ANC i el Consell per la República haurien d'engegar una campanya per recollir un milió de firmes a la Unió Europea en un any en suport de l'obertura d'un procés sancionador contra Espanya arran de l'afer català.

Nou cas independentista a Luxemburg

Les dues entitats van registrar el maig del 2019 una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretén instar la Comissió Europea a iniciar el procediment previst a l'article 7 del Tractat de la UE per sancionar l'Estat espanyol "per la vulneració dels drets polítics i civils" del poble català i "per extensió de les minories nacionals i els seus representants".

Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. En concret, la va rebutjar perquè aquesta no "convidava" explícitament la Comissió a "presentar una proposta d'acte jurídic". "Aquest és l'únic objectiu que pot tenir una ICE", va recordar l'executiu europeu.

L'ICE de les entitats pretenia que "tant la Comissió com el Parlament" tinguessin "coneixement de la situació" a Espanya respecte "als seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes" europees. També que fossin conscients de "la necessitat d'activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya" i del seu "tracte a les minories" en el marc de l'article 7 dels tractats, entre d'altres.

L'ANC i el Consell van impugnar la desestimació de l'executiu europeu davant del TGUE, que ara estudia el cas. Les entitats independentistes asseguren que van respectar tots els requisits per presentar l'ICE i que la Comissió Europea l'hauria d'haver registrat.