“Il·legal i prevaricadora.” Són alguns dels adjectius que el penalista Gonzalo Boye ha qualificat la resolució, de divendres passat, del jutge del cas Volhov. Joaquín Aguirre, en la que crea una peça separada sobre una suposada ingerència russa en el procés d’independència de Catalunya i imputa 11 persones pel delicte de traïció, entre elles els presidents Artur Mar i Carles Puigdemont, i també Boye. En l’escrit presentat al titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest dimecres, Boye insta el jutge a aplicar l’amnistia al director de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, investigat en el cas Volhov i ara en la nova peça. El penalista indica que ho reclama per una qüestió de forma, tal com el magistrat planteja en la seva resolució (donant 2 dies a les parts), tot i que després no ho recull al final, en la part dispositiva, i que després presentarà altres recursos.
Boye sosté que la resolució del jutge és “il·legal i prevaricadora” perquè ha desoït l’ordre de l’Audiència de Barcelona, del maig passat, perquè tanqués el cas Volhov, obert fa quatre anys. I prevaricadora perquè, segons el relat del jutge, indica Boye que es desprèn que “no vol aplicar l’amnistia”. Boye l'alliçona i afirma que la llei no exclou el delicte de traïció, com interpreta el jutge, sinó si dels fets investigats existeix un ús de la força real i una amenaça real a la unitat d’Espanya, fet que “tothom sap que no ha succeït”, afirma l’advocat de Puigdemont i Alay.
Un ús indegut de fons públics
“És una resolució que no sols no és ajustada a dret, sinó obertament prevaricadora i desobedient, que s'ha gestat a partir d'un ús indegut de fons públics per a mantenir una persecució política que no és compatible amb les regles d'un estat democràtic i de dret.”, denuncia Boye en l'escrit dirigit al jutge Aguirre. Públicament, l'advocat ha assegurat que presentarà una querella contra el jutge i "els seus assessors".
Precisament, aquest dimecres les defenses del cas Volhov han sabut que el magistrat del cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, va informar el jutge Aguirre, fa quatre mesos, que va descartar tota investigació sobre una possible ingerència russa relacionada amb el moviment independentista català, que va reportar-li la Comissaria General d'Informació de la policia espanyola. El magistrat de Barcelona, però, tampoc li ha fet cas i ha seguit amb la seva investigació, i a més a més, l'ha adjudicat ara als policies de la comissaria de Madrid, en lloc de la Guàrdia Civil.
"És una telenovel·la"
En el seu escrit, molt dur, Gonzalo Boye, afirma de la nova peça d'investigació: "No existeix una clara configuració de fets perquè ens trobem davant una sort de telenovel·la en la qual es van entrecreuant diferents relats, incloses ideacions fantasioses o ensomnis impropis d'una recerca judicial."
L'advocat hi continua i sosté que "la falta de neutralitat - d'imparcialitat judicial- es reflecteix a través de molts i molt diversos actes, i que si el magistrat instructor no tingués intenció d'inaplicar en la present peça separada les normes contingudes en la Llei orgànica 1/2024 d'amnistia no hauria incorregut en l'artificiós procés de gestació de la present peça separada creada ex novo".
Imputació fallida al diputat de Junts De Dalmases
Boye li retreu al jutge Aguirre que en el procediment Diligències Prèvies 111/2016, "al llarg dels més de 8 anys d'instrucció s'han anat creant una sèrie de peces separades a gust de l'instructor i en la mesura de la seva especial manera de veure la realitat" i li recorda que la sistemàtica de peces separades va arribar a ser denominada per l'Audiència de Barcelona com a “sudoku processal".
El jutge, en la resolució de divendres, admet que no pot investigar més en la peça del cas Volhov i, per això, en crea una de nova en la peça mare, el cas Diputació (DP 111/2016), de la qual sosté que continua viva perquè cap defensa li ha demanat res, i de la peça de les fundacions Catmon-Igman, crea la peça nova sobre una suposada ingerència russa. En aquest cas, Boye, li recrimina que ha deixat adormida aquesta peça i que ja el TSJC li va dir que no hi havia proves suficients per incriminar al diputat de Junts i membre d'una de les fundacions investigades, Francesc de Dalmases, ara investigat de nou per justificar la nova causa.
Davant aquesta "persecució", Alay va deixar testimoni davant notari dels seus tres viatges a Rússia per poder-ho demostrar, quan el jutge el citi a declarar, pendent, després d'haver-lo fet detenir el 2020, segons la documentació a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.