L’advocat Gonzalo Boye ha assegurat que l’agenda que la  Comissaria General d’Informació atribueix a Josep Lluís Alay en l’informe sobre la ingerència de la trama russa a l’independentisme català “és falsa” i exigeix a la policia espanyola que demostri d’on l’ha tret, segons ha declarat a ElNacional.cat aquest dijous. En l’informe, encarregat pel  jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, se sosté que del mòbil confiscat al director de l’oficina del president Puigdemont, el 28 d’octubre de 2020 (en el marc del cas Volhov), s’ha extret una fotografia feta el 16 juny de 2019  “on es mostren dues fulles d'una llibreta manuscrita que conté un esquema amb paraules clau”, i on apareixen els noms de Evgeny Primakov, periodista, i amb familiars al govern rus i Oleg Syromolotov, exviceministre d'Afers exteriors i exdirector de contraespionatge.

Amb aquestes anotacions atribuïdes a Alay, la policia espanyola sosté que “revela la planificació en estat avançat d'una estratègia d'internacionalització per a aconseguir la independència de Catalunya per la via unilateral amb el suport de la Federació de Rússia i al marge de qualsevol acord previ amb l'Estat Central i la Unió Europea”.

Un informe policial amb material del cas Volhov

Aquest informe policial és datat el 9 de juny passat, però un dia abans el magistrat Aguirre va fer l’exposició raonada, amb aquests indicis policials, per derivar la investigació  de la ingerència russa al Tribunal Suprem, i en la qual implica 13 investigats, entre ells els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, pels delictes de traïció, malversació de fons i organització criminal.

Les defenses han tingut accés a aquest informe, finalment, aquest dijous i reiteren que tota aquesta investigació és nul·la perquè és  la mateixa que la feta al cas Volhov,  instrucció que l’Audiència de Barcelona va aturar el maig passat i només permet validar les diligències fetes fins a l’1 d’agost de 2023.

Un càrrec rus mort el 2015, entre els contactes

En les 196 planes de l’informe policial, els investigadors també fan gràfics amb fotos, sobre la suposada implicació de polítics i ciutadans catalans amb els contactes amb  dirigents russos. Boye també hi ha trobat un error garrafal:  s’assegura que Alay s’hauria entrevistat amb Yevgeny Primakov Jr, perquè va buscar informació d’ell, però en el gràfic  policial s’hi posa la foto de Yevgeni Primakov, ministre d’Afers Exteriors de Rússia, mort el juny de 2015!  Aquesta investigació policial és feta amb  Fernando Grande-Marlaska de ministre de l'Interior, apunta Boye.

Alay, investigat en el cas Volhov i ara en la  peça de la ingerència russa, va certificar davant notari els seus 3 viatges a Rússia (març i juny del 2019 i febrer del 2020), davant  el que qualifica una “persecució i investigació prospectiva”, des que el  juny del 2018 va assumir el càrrec de director  de l’oficina del president Puigdemont.

Exagents del KGB

En entrevistes, algunes d’elles recollides en l’informe policial, Alay  ja va indicar que hi va contactar amb mitjans periodístics russos que havien mostrat el seu interès per entrevistar al president Puigdemont, com ara el Komsomolskaya Pravda, i en altres casos, va anar a Rússica per a la seva tasca d'historiador. Tampoc nega  que el juny del 2019 va participar en un dinar a Rússia amb Alesander Dmitrenko,  ciutadà rus que viu a Barcelona i també investigat, on van coincidir i parlar amb l’assesor del ministeri d’Energia ruso Arkady Seregin.

En l'informe policial de la ingerència russa se citen sis noms de ciutadans russos, amb les quals haurien contactat Víctor Terradellas i Alay. Entre ells se citen Andrey Bezrukov i Elena Stanislavovna Vavilova,   als quals se'ls defineix com exagentes del KGB detinguts pel
FBI i
intercanviats amb el Govern rus durant la Guerra Freda, però no que Alay va  treballar amb ells per traduir el llibre de Vavilova El secret de la clandestina. Precisament, la Guàrdia Civil va cometre la pífia d'incloure el primer capítol  d'aquesta novel·la com a prova en el cas Volhov. Una prova més que la peça de la ingerència russa és una còpia del cas Volhov.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!