En la vigília de la vista del president Puigdemont a Sàsser sobre l'euroordre, el seu advocat, Gonzalo Boye, s'ha mostrat molt optimista i convençut que el procediment es tancarà i Puigdemont podrà tornar a Bèlgica dimarts, ja que dilluns té una agenda massa atapeïda. En una entrevista a 'El suplement' de Catalunya Ràdio, Boye està segur que Europa "ens donarà la raó, és un fet" i que l'Estat no compleix amb les normes europees, fet que hauria de provocar que se li apliquessin sancions.
Procediments d'infracció
"Els exiliats haurien de tenir garantida la immunitat de desplaçament a l'estat espanyol, però Espanya està incomplint una norma europea, resultat d'una persecució política", ha advertit l'advocat. Davant això i donant per fet que Europa els donarà la raó, Boye assegura que l'estat "pot seguir fent el que vulgui i Europa el que deu, el mateix que amb Polònia i Hongria", en referència a l'aplicació de procediments d'infracció.
Aquests, apunta, tenen uns "costos elevadíssims" especialment quan es depèn de l'arribada de fons europeus: "No sé si Espanya vol jugar a aquestes cartes".
Immunitat reconeguda a Europa
Per tot plegat, Boye ha dit que dilluns "s'ha de decidir si el procediment té alguna base" perquè a Sardenya, "igual que a la resta d'Europa, se'ls reconeix la immunitat que se'ls nega a Espanya". "Si hi ha immunitat, no es pot entrar en el fons del procés", ha apuntat Boye perquè les excepcions que plantejaran "són clares".
El lletrat també ha destacat el fet que Itàlia, hagi permès l'entrada al país de Clara Ponsatí. "No volien sopa, dues tasses", ha dit, defensant que "els exiliats tenen clar el paper a jugar". Ponsatí va arribar ahir a l'illa, mentre que el president i Comin ho han fet aquest matí.
Advocacia vs Llarena
Boye ha explicat a l'entrevista que finalment va demanar cautelars, i no cautelaríssimes, al Tribunal General de la Unió Europea perquè obliga les parts a pronunciar-se. Així, s'espera que l'Eurocambra hagi de donar la seva opinió sobre si cal o no retornar la immunitat a Puigdemont abans del 15 d'octubre. També caldrà que l'Estat, dividit en la versió de l'Advocacia General i el magistrat del Suprem Pablo Llarena, hi digui la seva. "Després del seu enfrontament, és interessant saber que opinen ells".