Nova rèplica de Gonzálo Boye, advocat de Josep Alay i del president Carles Puigdemont, al jutge del cas Tsunami, Manuel García-Castellón, després que el magistrat ha rebutjat el recurs en contra de prorrogar aquesta instrucció durant sis mesos més. Boye insisteix en un recurs de reforma que aquesta investigació va expirar el 29 de juliol del 2021 i que la interlocutòria signada el 2 d'agost d'aquell any amb què es prorrogava la instrucció es va fer ja fora de termini, per la qual cosa totes les actuacions posteriors són nul·les de ple dret. "Abans del venciment del termini s'hauria d'haver acordat la pròrroga, no es va fer i s'ha d'estar a les conseqüències d'això", adverteix. 

García-Castellón va reactivar el 6 de novembre passat el cas Tsunami, en què s'investiguen les protestes del 2019 contra la sentència del procés, i va decidir investigar Carles Puigdemont i la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, junt amb deu persones més, pel delicte de terrorisme. El jutge va adoptar aquesta decisió en plenes negociacions entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez amb la llei d'amnistia com a rerefons. La setmana passada l'Audiència va consultar a les parts sobre la conveniència de dictar una nova pròrroga de la instrucció per aquest cas i la defensa d'Alay va argumentar que ja estava fora de termini des del 31 de juliol del 2021. El jutge va rebutjar aquest dilluns els arguments de Boye, i va acordar la pròrroga de sis mesos de la investigació, assegurant que no podia tancar-la perquè està pendent que la sala del penal de l'Audiència resolgui els recursos de la Fiscalia.

Nul·litat

No obstant, Boye argumenta en un nou recurs que la instrucció va caducar el 29 de juliol del 2021, ja que la interlocutòria de pròrroga d'aquella instrucció tot i estar datada el 30 de juliol no es va signar fins al 2 d'agost del 2021 i es va fer, per tant, fora de termini i amb la pena de nul·litat de tot el que s'hagi actuat amb posterioritat. "És evident que anterioritat no és posterioritat, n'hi ha prou amb una remissió al Diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola per saber que no és el mateix", argumenta el lletrat en referència als terminis que fixa la Llei d'Enjudiciament Criminal.

No només això. L'advocat fa una referència implícita a l'impacte que la instrucció del jutge està tenint als mitjans de comunicació arran de la coincidència amb la tramitació de la llei d'amnistia al Congrés. "Un cop més veiem com s'introdueixen dades, relats i suposats fets que no només no es corresponen amb la realitat, sinó que, a més, no haurien de ser inclosos en una interlocutòria de pròrroga de la instrucció però que serveixen per alimentar un relat mediàtic que impedeixi veure la realitat de les irregularitats, constitutives de nul·litat, que pateix aquest procediment", denuncia Boye.

L'advocat insisteix que el jutge està vulnerant drets fonamentals com són el dret a un procés amb les degudes garanties i el dret a un procés sense dilacions indegudes, i adverteix que "si aquests no són drets fonamentals aleshores sí som davant de la fi de l'estat democràtic i de dret".