Més irregularitats. L’advocat Gonzalo Boye ha denunciat les actuacions de la Fiscalia en la investigació a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, en la segona sessió del judici contra ella i dos acusats més per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017, aquest dimarts en la sala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Boye ha assegurat que se senten “indefensos” pels canvis afegits per la Fiscalia en l’escrit d’acusació “cinc anys després”. També ha denunciat que la Fiscalia va realitzar uns requeriments el 2021, quan la causa ja estava judicialitzada i no és permès per llei i que s’expulsi com a prova. “És molt greu i fa molta por com a ciutadà com funciona l’Administració de Justícia”, ha declarat el penalista. El tribunal -format pels magistrats Jesús Maria Barrientos, que serà el ponent, Fernando Lacaba i María Jesús Manzano- ha denegat la suspensió de la vista, tot i que ha afegit que resoldrà les qüestions de vulneracions de drets en la següent sessió. A més, el tribunal ha permès que Laura Borràs declarar al final.
La Fiscalia demana 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic per a Borràs i a l’informàtic i amic seu, Isaías Herrero, a qui va encarregar l’actuació de la web de la Institució que es considera delictiva, per haver-la concedit a dit, sense concurs, i fraccionat en 18 contractes, que sumen 309.000 euros. I per a Andreu Pujol, que va presentar un pressupost i li va donar a Herrero, 3 anys de presó.
Pacte amb la Fiscalia
En la primera sessió, Isabel Elbal, que també està a l’equip de defensa de Borràs, va denunciar que Herrero havia pactat amb la Fiscalia un acord per autoinculpar-se i acusar Borràs que ella va ordenar-li fer els pressupostos, a canvi d’una rebaixa de la petició de la pena.
La declaració dels acusats
El pròxim dilluns declararan dos dels tres acusats, en una fórmula no gaire habitual. En la sessió d’aquest dimarts, el president del tribunal, Jesús Maria Barrientos, ha preguntat a les parts quin és el seu posicionament. La fiscal Assumpta Pujol s’ha negat que Borràs declari al final de la vista perquè la seva petició “no és per aclarir la veritat”. Per la seva part, Marina Roig, ha exposat que el seu client Isaías Herrero vol declarar el primer dia del judici i que no s’oposa que Borràs declari al final. Àlex Solà, advocat d’Andreu Pujol, tampoc s’hi ha oposat. El tribunal, després de deliberar en la mateixa sala, ha acceptat que Borràs declari l'última, en la darrera sessió, abans de les conclusions i un cop ho hagin fet els altres dos acusats, testimonis i pèrits.
Proves aprovades i descartades
En la sessió, el tribunal també ha informat d’algunes proves que ha admès i d’altres de rebutjades. En concret, el TSJC ha acceptat la petició de la Fiscalia que declarin com a pèrits quatre agents dels Mossos que van escorcollar el pis d’Herrero i van clonar els correus electrònics incriminatoris. El magistrat Barrientos ha afirmat que “l’acusació quedaria en desequilibri”, si els agents no poguessin ser interrogats sobre la cadena de custòdia, que la defensa de Borràs sosté que no s’ha respectat. Pel que fa a les investigacions de la Fiscalia, Boye ha insistit que cal treure-les del procediment, tot i que són “innòcues per inútils i pertinents”.
L’exconseller Puig, descartat
El president del TSJC també ha tornat a descartar que l’exconseller Lluís Puig declari com a testimoni perquè considera que ja hi ha altres testimonis, altres consellers de Cultura, com ara Ferran Mascarell i Santi Vila, que poden il·lustrar a la sala. Així, dilluns, 20 de febrer, es reprèn el judici.