Malgrat que l'objectiu era registrar esmenes pactades i conjuntes, Junts i ERC van registrar finalment per separat les seves propostes de modificació parcial a la llei d'amnistia, el pas previ a la redacció final de la llei que es votarà en comissió i al ple. Paral·lelament, el PSOE ha mantingut la seva negativa a introduir a la norma un major blindatge per assegurar que les interpretacions dels jutges no n'excloguin les causes dels CDR i el Tsunami, que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón considera terrorisme. Gonzalo Boye, l'advocat del president a l'exili, ha tret ferro al fet que el PSOE no hagi considerat necessari eliminar de la llei d'amnistia al capítol d'exclusions, la referència als actes tipificats com a delictes de terrorisme, és a dir els que afecten Tsunami Democràtic i els CDR.

"La posició de Junts per Catalunya sempre ha estat que l'amnistia inclogui tots els perseguits pel Procés, i això inclou les causes que porta l'Audiència Nacional. Parlar de Tsunami Democràtic com a terrorisme és una aberració", ha considerat el lletrat. En la mateixa línia, ha considerat que, si bé el PSOE no ha esmenat aquest fet i no ho ha plantejat com una esmena, "sí que són conscients del que plantegem i espero que els polítics arribin a un acord". "No em puc creure que ningú estigui en desacord amb nosaltres", ha insistit Boye en declaracions a El Món a RAC1.

"La llei d'amnistia no està encallada"

Gonzalo Boye també s'ha mostrat optimista amb la tramitació de la llei encara que Junts i ERC hagin presentat esmenes per separat i ha suposat que els "polítics arribaran a un acord per aplicar la norma com més aviat millor i de manera seriosa i legal". Així doncs, l'advocat ha negat que la llei estigui encallada i ha apuntat que simplement està en tràmit com "tots els processos legislatius seriosos". "Estem intentant millorar la llei, ha remarcat.

Un cop presentades les esmenes, la llei es començarà a debatre en ponència aquest mateix dijous. Posteriorment, el 23 de gener se celebrarà una sessió de la Comissió de Justícia per debatre i aprovar les esmenes. El dictamen de la comissió anirà al ple la setmana del 29 de gener o del 5 de febrer, i en aquest ple l'amnistia quedarà aprovada a la cambra baixa. Un cop superada la tramitació al Congrés, la llei passarà al Senat, on el PP (que hi té majoria absoluta) busca fórmules per endarrerir-ne l'aprovació.

Quan podrà tornar Puigdemont?

Preguntat sobre quan es podria produir el retorn del president a l'exili a Catalunya sense risc de ser detingut, Boye ha considerat que "si els jutges apliquen la llei correctament respectant la lletra i l'esperit" de la llei d'amnistia, el retorn de Puigdemont es podria produir quan la llei es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Tot i això, el lletrat ha recordat que primer s'haurien d'aixecar les ordres de detenció que hi ha contra el dirigent independentista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!